Neka se pripremi LDP

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka se pripremi LDP

Iz stranke Čedomira Jovanovića manje-više otvoreno najavljuju da su spremni da „uskoče” u Vladu Srbije umesto socijalista

Baš kao što su u nedelju socijalisti zaključili da je bolje da raskinu koaliciju sa DSS-om i SRS-om na nivou Beograda, kako ne bi „ugrozili opstanak Vlade Srbije”, najverovatnije će zaključiti i da im je, suprotno onome što sada tvrde, i formiranje većine u Skupštini Beograda uz pomoć odbornika LDP-a, ipak prihvatljivo, jer bi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suprotnom ugrozili svoj opstanak u kabinetu Mirka Cvetkovića.

Poslednjih dana, naime, iz stranke Čedomira Jovanovića manje-više otvoreno najavljuju da su spremni da podrže Vladu Srbije u parlamentu, a naravno i „uskoče” u nju umesto socijalističkih kadrova, ukoliko Ivica Dačić ne pristane da i u Beogradu vlast deli sa DS-om, ali uz podršku LDP-a.

Računica je prosta, jer je među 20 poslanika koalicije Socijalističke partije Srbije sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom, 12 iz redova SPS-a, dok LDP-ov poslanički klub ima 13 članova. Uz pretpostavku da bi se lideri PUPS-a i JS-a Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma lako odrekli Dačića da bi ostali u vlasti, 13 Jovanovićevih poslanika bilo bi više nego dovoljno da se obezbedi nova stabilna skupštinska većina koja bi podržala Cvetkovićevu vladu.

A i predsednik DS-a Boris Tadić ranije je najavio da će, ukoliko SPS ne pristane da formira vlast u Beogradu sa demokratama, raskinuti koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije i na državnom nivou.

U LDP-u su čak i sporazum o zajedničkom delovanju sa DS-om u Skupštini Srbije, koji su sklopili pre dva dana, skloni da tumače kao najavu moguće rekonstrukcije Vlade Srbije, u kojoj bi ministri iz redova SPS-a bili zamenjeni LDP-ovim kadrovima.

– Da budemo krajnje otvoreni, ne bismo se mi mnogo pogađali sa demokratama. Tražili bismo samo ono što su već dobili socijalisti – kaže za „Politiku” jedan od visokih funkcionera LDP-a.

Dačićevo tvrdoglavo odbijanje da prihvati podršku LDP-a u Beogradu, osim što bi moglo da izbaci socijaliste iz srpske vlade, moglo bi i da ih odvede do novih lokalnih izbora u glavnom gradu. Demokrate, naime, ni sa LDP-om, a bez socijalista, nemaju dovoljnu većinu da konstituišu gradsku vlast, pa bi se posle uvođenja prinudne uprave išlo na nove izbore. Socijalistima se to, uprkos Dačićevoj nedeljnoj oceni da bi najverovatniji ishod svega mogli da budu i novi izbori u Beogradu, prema procenama analitičara, uopšte ne bi isplatilo, jer bi na novom glasanju teško mogli da ponove rezultat sa majskih izbora.

Da je podrška LDP-a u Beogradu neprihvatljiva za socijaliste juče je ponovio i portparol SPS-a Đorđe Milićević, rekavši da je o tom pitanju lider socijalista Ivica Dačić bio jasan posle sednice Predsedništva u nedelju.

– Ne bih imao razloga da se izjašnjavam o tom pitanju nakon takve izjave – rekao je Milićević agenciji Beta i dodao da će se do isteka zakonskog roka videti da li se može ili ne može formirati odbornička većina u Skupštini Beograda.

Na pitanje zašto je prihvatljivo formiranje većine koju čine ZES, SPS i LDP u opštini Voždovac, a nije na nivou Beograda, Milićević je rekao da se rukovodstvo SPS nije mešalo u odluke lokalnih stranačkih odbora.

– Imali smo stav da, kada su u pitanju lokalni odbori, oni sami procene, u skladu sa političkom realnošću, da li će da formiraju lokalnu vlast – rekao je portparol SPS-a.

Prema njegovim rečima, međutim, nerealno je u ovom trenutku praviti procenu da li su izvesniji novi izbori u Beogradu ili dogovor o vlasti u glavnom gradu.

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik SPS-a Slavica Đukić Dejanović je, međutim, u jučerašnjem intervjuu „Politici” izjavila da je „zbog političkih razlika koje imamo sasvim jasno da sa LDP-om ne možemo praviti vlast na nivou Beograda. No u politici, tvrdnje i tvrde ocene kao i i u životu nisu baš popularne”.

Na pitanje da li to znači da još ima mesta za savez kome će podršku pružati LDP, Dejanović je odgovorila da „ništa nije definitivno”, najavljujući da će se ovih dana razgovarati o tome.

Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternativa, slaže se sa ocenom da će socijalisti u narednom periodu morati da računaju na to da će demokrate skoro u svakom trenutku moći da im zaprete LDP-om.

– Dobro je da DS sada ima mogućnost da bira i levo i desno. Uvek je dobro imati alternativu. LDP je sad mnogo konstruktivniji od SPS-a, dok socijalisti dosta zatežu na gradskom nivou. Ali, mislim, da će se ipak na kraju dogovoriti sa DS-om, jer im se novi izbori ne isplate – ocenjuje Nikolić.

U Demokratskoj stranci, međutim, kao da ne razmišljaju o upotrebi LDP-a kao sredstva za pritisak na socijaliste. Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, naime, za „Politiku” kaže da je on uveren da će na nivou Beograda biti formirana vlast „u skladu sa većinskim opredeljenjem njegovih građana”.

– Mi smo postigli jedan sporazum na republičkom nivou i ne vidim razlog zašto bi se tu nešto menjalo – odgovorio je Đurišić na naše pitanje da li bi DS mogao da iskoristi LDP kao zamenu za SPS u Vladi Srbije, ukoliko ne bude bilo dogovora o vlasti u Beogradu.

M. R. Petrović

[objavljeno: 16/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.