Izvor: B92, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno usvajanje predloga himne

Beograd -- Za sada je neizvesno usvajanje predloga himne SCG.

Većina poslanika parlamenta SCG iz Crne Gore najavila je da će podržati predlog nove himne državne zajednice, ali je neizvesno da li će ga podržati većina poslanika iz Srbije. Za sada su podršku zakonu o himni, koja bi se sastojala od svečane pesme "Bože pravde" i crnogorske himne "Oj, svijetla majska zoro", najavili poslanici DSS, DS i SPO-NS.

Protiv zakona o himni, kako je najavljeno, glasaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRS i G17 Plus. Ni SPS najverovatnije neće podržati predlog himne, jer je prema rečima zamenika šefa poslaničke grupe SPS Žarka Obradovića taj predlog "neozbiljan".

Da bi zakon bio usvojen, potrebno je da za njega glasa 46 poslanika iz Srbije i 18 iz Crne Gore, od ukupno 91 poslanika iz Srbije i 35 iz Crne Gore. Prema dosadašnjim najavama, himnu će podržati 41 poslanik iz Srbije i 24 iz Crne Gore - 15 poslanika DPS-a i devet SNP-a. Predlog himne državne zajednice, međutim, neće podržati manja članica crnogorske vladajuće koalicije SDP, ali ni opozicione, Demokratska srpska stranka i Srpska narodna stranka.

Predsednik Skupštine SCG Zoran Šami zakazao je za 11. avgust sednicu parlamenta državne zajednice, na kojoj će se raspravljati o himni SCG. Savet ministara SCG utvrdio je Predlog himne državne zajednice 2. avgusta i zatražio da se o njemu raspravlja po hitnom postupku.

Sadašnja himna SCG je himna SFRJ i SRJ - "Hej, Sloveni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.