Izvor: B92, 13.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negirali krivicu za zločin u BiH

Sarajevo -- Osmorica optuženih za ratne zločine na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u Bosni, 1992. godine, negirali su pred Sudom BiH krivicu za zločine.

Optužnice su podignute protiv Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Djurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića. Njih Tužilaštvo tereti da su na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. godine počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema navodima optužnice, oni su kao pripadnici Stanice javne bezbednosti Prijedor i intereventnog voda policije, počinili zločin nad više od 1.200 civila Bošnjaka i Hrvata iz opštine Prijedor.

Navodi se da je optuženi Dušan Janković naređivao i organizovao, a ostali optuženi učestvovali su i pomagali prilikom sprovođenja konvoja koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona sa prikolicom u kojima je bilo više od 1.200 civila.

Tokom kretanja konvoja prema opštini Travnik, civilima su optuženi oduzimali novac, zlato i druge dragocenosti, uz pretnju da će ih ubiti.

Konvoj je zaustavljen pored reke Ugar na lokalitetu planine Vlašić, gde je iz grupe izdvojeno 200 vojno sposobnih muškaraca.

Oni su muškarace odveli do mesta zvanog Korićanske stijene na toj planini, gde su ih postrojili iznad provalije i naredili da kleknu na rub puta, prema provaliji.

Nakon toga su pucali iz automatskog oružja u muškarce, a tela ubijenih padala su u provaliju. "Neke osobe su se same bacale u provaliju", piše u optužnici.

Optuženi su zatim sa vrha litice bacali ručne bombe ili pucali na tela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali.

Ubili su više od 200 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.