Nedopustivo je da tajkuni utiču na zakone

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedopustivo je da tajkuni utiču na zakone

Svaki pokušaj uticaja tajkuna na naše zakonodavstvo smatram nedopustivim. Priča o tome da je u Americi ili drugde po svetu uobičajeno lobiranje ne stoji, jer je naša situacija mnogo drugačija. U Americi se znaju interesi, i to javno, a nemojte ispod žita pokušavati da potkupite nekoga. Naši lobisti pokušavaju da podmićuju, a to je krivično delo - kaže za „Blic" Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS.



Mićunović kaže da se u našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uslovima takozvano lobiranje odvija na vrlo perfidan način i da je teško dokazati sumnje u zloupotrebe ili finansijsku korist za poslanike koji su eventualno u tome učestvovali. Na pitanje šta treba uraditi povodom konkretnih sumnji da su predstavnici fabrike Predraga Rankovića Peconija dolazili čak i u Skupštinu da lobiraju za amandmane koji samo njima odgovaraju, Mićunović odgovara:

- To je pitanje za Vladu. Ona mora da traži disciplinu, da vrati Zakon o akcizama na doradu, i to po hitnom postupku u Skupštinu i da se glasa ponovo, bez tog amandmana.



Šta je sa odgovornošću poslanika koji su pod izgovorom da je došlo do konfuzije podneli taj amandman?

- Teško je to sve dokazati. Postoji mogućnost da nije bilo sinhronizacije i oni uvek mogu to da kažu. Ako ne otklone grešku, problem je njihov.

Zar to nije i problem vladajuće većine?

- Sigurno da jeste, ali sa tim će koalicija morati da se suoči i da bude svesna zajedničke odgovornosti i discipline. Onda se nešto mora izgubiti, jer u sukobu državnih i partijskih interesa moraju pobediti ovi prvi.



Brojne su ocene da vlast funkcioniše na osnovu ucena i ustupaka manjim strankama. Gde je granica?


- Teško je reći jer imamo situaciju, koja je česta u mnogim koalicionim vladama, da morate naći kompromis i zadovoljiti partnere i njihove interese da bi glasali za vas. Međutim, kod nas nema uvek spremnosti za interes društva i države, nego se krene na ucene o padu Vlade. Granica je ugrožavanje opštih interesa.



Da li koalicioni partneri zloupotrebljavaju stav DS da u ovom trenutku ne treba ići na izbore?


- Ponekad da. DS ne želi da zbog sitnih interesa ili nesporazuma ruši Vladu i ide na izbore. Male stranke mogu da se igraju s tim, a Demokratska stranka ne može. Ona je ugradila sebe, svoj program i svoju istoriju u brigu o državi i njenim reformama. Ona ima veći ulog u svemu tome i zato mora nekad da popusti da zbog tog osećanja odgovornosti ne bi napravila neki veliki problem. Međutim, ako neko zadre u interese države, nema popuštanja. Tu je priča završena. U parlamentu imamo isti problem. Možemo izaći u susret u nekim stvarima, ali ako neko blokira Skupštinu i ne dozvoljava da ona vrši ustavnu delatnost, on ugrožava ustavni poredak. Nas čeka ogromna zakonodavna delatnost, a oni koji to sprečavaju ugrožavaju državni interes.



Koje je rešenje?


- Čeka nas striktna i rigorozna primena poslovnika. Ne mogu se kompromisi praviti sa onima koji „sa nožem u zubima" i sa tolikim izlivima mržnje i klevetanja zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu. Nećemo dopustiti ucenjivanje koje znači veliku štetu za građane Srbije. Rešenje je u donošenju novog poslovnika, ali i po važećem poslovniku ta opstrukcija može da se spreči, jer po članu 103 niko ne može da govori mimo tačke dnevnog reda. Predsednica Skupštine bi trebalo da pozove sve predstavnike parlamentarnih grupa, možda bi to trebalo da uradi i predsednik Vlade, i da se otvoreno kaže da smo u velikim problemima tražeći odgovor na svetsku krizu koja i nas ugrožava, i da nije vreme za skupštinske „egzibicije". Ne može se više beskonačno zloupotrebljavati Skupština i izgovarati klevete, laži, sto puta ponovljenim istim polemikama između dva dela nekada jedinstvene Srpske radikalne stranke, oduzimati vreme, unižavati dostojanstvo parlamenta, i sprečavati vršenje njegove ustavne delatnosti. To su neprimerena sredstva i mi ćemo morati rigoroznom primenom poslovnika to osujetiti. Do sada nije ovo primenjeno jer se verovalo da možemo da se dogovorimo, da kompromisno rešimo što se može odmah rešiti, a što ne možemo odložiti za kasnije rešavanje. Ali, ovde u parlamentu postoje, nažalost, ljudi s kojima se nije lako dogovoriti.

Izbori u DS sledeće godine

Kada će biti popunjena dva upražnjena potpredsednička mesta u DS?

- Izborna skupština će, po statutu, biti sledeće godine. Radna skupština bi trebalo da se održi ove godine. Moramo prvo da razgovaramo o promeni statuta jer ima različitih ideja: da se ide na direktne izbore, da svi članovi stranke dobiju imena kandidata i da glasaju poštom ili da ostane delegatski sistem. Uskoro će biti zakazana sednica proširenog Glavnog odbora na kojoj će biti raspravljana stranačka pitanja, neposredni politički program i pitanja o promeni statuta, a zatim će biti zakazana radna skupština.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.