Neću štetiti DS u kampanji

Izvor: Danas, 16.Avg.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neću štetiti DS u kampanji

Beograd - Kratkim "ne očekujem" Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke, odgovara na pitanje Danasa da li će DS prihvatiti njegov program nove levice u septembru, za kada je najavljena rasprava o tome.

- Ima DS sada puno drugih stvari da rešava, između ostalog, i da se priprema za izbore koje vlast želi da realizuje mimo zakona. Mislim da je očigledno da će rukovodstvo DS moj predlog novog programa uvrstiti u istu ravan sa ostalim predlozima, iako svi znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da nema drugih predloga, osim parcijalnih rešenja. Na taj način će se predlog programa koji sam predao stranci razvodniti. Ali ja sam to znao i očekivao. Moje je bilo i jeste da pokušam. Sve ostale priče su davno ispričane. Kako god, taj program će pronaći svoj život, kaže Stefanović u razgovoru za Danas povodom najava skorih izbora i situacije u DS i opoziciji.

*Da li Vaši predlozi mogu da destabilizuju i oslabe DS pred lokalne i pokrajinske izbore koji se najavljuju za decembar?

- Ne. Moji predlozi mogu samo da ojačaju DS. Ali samo ako su u celosti prihvatljivi, što je nemoguće očekivati od vrha DS. Isto tako, mislim da su u pravu oni koji kažu da bi to onda bila neka druga partija, a ne DS kako su navikli da je vide. Jednostavno, nikome ne odgovara da to uopšte bude tema. I tako će i biti. Ja znam da će se DS vratiti sebi - napraviti pun krug i postati ponovo urbana, mala ali uticajna, liberalna partija. I mislim da će je u budućnosti voditi žena, kada, i ako, Pajtić odluči da ode jednog dana. I ta žena će verovatno biti Nataša Vučković. I to jeste neka kosmička pravda.

*Imate li uvid u neka istraživanja javnog mnjenja o tome koliko bi birača DS podržalo Vaš program?

- Video sam dva ozbiljna istraživanja koja pokazuju značajan rast podrške novoj levici među građanima, kao i meni lično. Ipak, ne treba verovati istraživanjima van izbornog procesa, kao i u istraživanja koja se u Srbiji sprovode skoro isključivo pod paskom SNS. Raduje me da u ovom trenutku više od 30 odsto građana Srbije želi novu, levu, politiku i to bi podržali na izborima. To je samo početak. Levica će biti pobednička snaga u Srbiji. Ako ne levica, onda će desnica pobeđivati dok ne ostane samo ledina od Srbije.

*Šta očekujete da bude glavna tema pokrajinskih i lokalnih izbora?

- Očekujem da DS pokaže, pre svega, rezultate iz prethodnog perioda, kao i da Pajtić učini sve da okupi današnju opoziciju. To okupljanje će, naravno, biti loše, jer današnji ostaci ubijene opozicije odbijaju birače, pre svega zbog istrošenih lidera i potrošene, a neprepoznatljive politike. Meni je, ipak, drago da se okupljaju ljudi koje povezuje politika i ideologija, čak i sad kada ja sebe ne vidim u frontu sa onima koji imaju istu politiku kao Vučić, samo što pričaju da su lično bolji od njega. No, vreme će pokazati ko je u pravu. Svakako je važno da građani izlaskom na izbore pokažu da ne žele Vučića i SNS, jer je ovaj režim uništio skoro sve čega se dotakao i nije ispunio nijedno predizborno obećanje. Ipak, mislim da su predstojeći izbori samo zagrevanje za Vučićev neminovan politički kraj. Ja ću svakako prihvatiti svaku stranačku odluku i neću na bilo koji način naneti štetu DS i opoziciji u borbi sa štetočinskim i lopovskim režimom. Mislim i da je to što režim preko svojih tabloida i saopštenja radi Pajtiću neprihvatljivo i za svaku osudu, kao primer Vučićevog uništavanja kritike.

Utapanje socijaldemokratije

*Da li biste se složili sa Dačićevim opisom levice u svetu, objavljenim u Danasu povodom 25 godina SPS, po kome moderna levica nije razrešila dilemu između toga kako raspodeliti bogatstvo u društvu i toga kako ga stvoriti?

- Ne slažem se, jer je levica pronašla efikasan model progresivnog oporezivanja, departizacije, novih modela u privredi. Verovatno SPS to nije razrešio. Oni i dalje misle da ih neko doživljava kao levicu, dok oni glasaju za zakon o radu, za smanjenje plata i penzija, povećanje cene struje ili prodaju državnog zemljišta. Ne vide da su se, kao i ostale socialdemokrate, stopili sa desnim centrom i da tu nema odgovora na krizu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.