Izvor: Blic, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nečoveštvom se niko neće spasti

Nečoveštvom se niko neće spasti

U spomen žrtvama nasilja na Kosmetu juče je u pravoslavnim hramovima u zemlji i inostranstvu služen parastos. Patrijarh srpski Pavle služio je liturgiju i parastos žrtvama u crkvi Svetog Luke u Krnjači u Beogradu. Patrijarh se pomolio za bolju budućnost narednih generacija na ovim prostorima. Prisećajući se liturgije koju je služio u Pećkoj patrijaršiji pre tri godine, patrijarh je rekao da su toj liturgiji tada prisustvovali i strani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinari koji su ga pitali da li Srbi imaju razloga da se kaju i mole za oproštenje. Patrijarh im je, kako je kazao posle jučerašnje liturgije, rekao da Srbi imaju razloga za to, ali da razloge da se kaju i mole za oproštenje imaju i Albanci i Evropa i Amerika, a istakao je da su novinari preneli samo prvi deo njegovog odgovora, a da su drugi deo prećutali.

'Ali je čuo onaj gore koji sve vidi, sve zna i sve čuje i pred koga ćemo svi izaći i pred njim se neće moći neistinom, lažima i nečoveštvom osuditi nekoga i nekoga spasti', rekao je patrijarh.

U većini crnogorskih crkava i hramova juče je služena liturgija i održan pomen. U hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u besedi oštro kritikovao međunarodnu misiju na Kosovu.

On je istakao da su srednjoškolci koji su prethodnih dana u Crnoj Gori protestovali zbog nasilja na Kosovu 'osvetlali obraz Crnoj Gori'.

U Atini se juče okupilo stotinak većinom srpskih vernika pred jednom crkvom u centru Atine u nameri da prisustvuju molitvi povodom nasilja na Kosmetu, ali molitva nije održana jer se ispostavilo da nije ni zatraženo, te ni dobijeno nužno odobrenje Atinske arhiepiskopje. Ambasador SCG u Grčkoj Dušan Bataković izjavio je da je sada dobar trenutak da još jednom razmislimo o tome kakvi treba da budu modaliteti teritorijalnog preuređenja Kosmeta i da izađemo sa odgovarajućim rešenjima kako bismo trajno zaštitili naš narod.

Širom Austrije u svim hramovima SPC juče je održan parastos srpskim žrtvama albanskog terora na Kosovu i Metohiji.

U spomen žrvama nasilja na Kosovu, vlade Srbije i Crne Gore, kao i Savet ministara SCG proglasili su jučerašnji dan danom žalosti, a zastave na državnim institucijama u SCG bile su spuštene na pola koplja, dok su elektronski mediji emitovali prigodne programe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.