Nećemo učestvovati u rasparčavanju  države

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo učestvovati u rasparčavanju države

Ako bi se neko usudio da Srbiji otima njenu teritoriju, onda mora voditi računa da time na sebe preuzima svu odgovornost za to nasilje, rekao premijer Koštunica

Orašac – Na Sretenje, u malenom Orašcu kod Aranđelovca, 203 godine posle Karađorđevog ustanka, juče je održana centralna manifestacija povodom Dana državnosti Srbije. Čestitajući građanima praznik, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je da su naše misli i u ovom času okrenute ka južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji. – I ovde ponavljamo da će se Srbija, u rešavanju statusa pokrajine, držati prava i pravde, odbacujući svaki element sile. Upozoravamo na vreme da Srbija neće učestvovati u svom rasparčavanju. Srbija na vreme upozorava da ni po koju cenu neće pristati da bude saučesnik u ovom nasilju. Ako bi se neko usudio da Srbiji otima njenu teritoriju, onda mora voditi računa da time na sebe preuzima svu odgovornost za ovo nasilje. Srbija je potpuno uverena da jedino pregovorima uz uvažavanje Ustava Srbije, Povelje UN-a i načela međunarodnog prava možemo doći do rešenja prihvatljivog za našu južnu pokrajinu, rekao je premijer.

Naši slavni preci, Karađorđe i knjaz Miloš, neustrašivo su se suprotstavili bezvlašću i nasilju, odbijajući sve nuđene privilegije koje i nama, danas, nude a nazivaju ih "konstruktivnost". S punim uverenjem ponavljamo da nemamo pravo da se odreknemo i da se nikada nećemo odreći nijednog dela naše države, a posebno ne njene kolevke Kosova i Metohije – rekao je premijer pred nekoliko hiljada prisutnih.

Predsednik vlade je dodao da su Srbi osvojili državnost uz pomoć pravde i prava, suprotstavljajući se goloj sili. Pod pojmom "konstruktivnost" Srbiji se sugeriše sagledavanje "današnje realnosti". Ako je tako "onda je naša konstruktivnost u zalaganju za poštovanje međunarodnog prava, a realnost da je Kosovo i Metohija deo Srbije", istakao je premijer, uz buran aplauz.

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević je izrazio nadu da će ljudi koji vode Srbiju, zajedno sa našim prijateljima u svetu, "uspeti da nađu, ako ne najbolje, onda najmanje loše rešenje". Moramo da pokušamo da razumemo svet da bi taj isti svet želeo i mogao da nas razume i uvažava.

– Naša vizija je evropska, demokratska, moderna Srbija u kojoj svi građani, etničke zajednice i konfesije žive dostojanstveno. To je mesto gde se poštuju ljudska prava i ceni vladavina zakona. To je zemlja koja se s ponosom seća prošlosti, ali je svesna novih vremena i okolnosti. Takva Srbija može da bude regionalni lider, da interes njenih građana bude interes svih građana Evrope. Tek kada svi zajedno, Srbija, Evropa i sav demokratski svet, budemo imali zajedničke ciljeve, drugi će moći bolje da nas razumeju i mi ćemo bolje razumevati druge.

Jučerašnje svečanosti povodom 203. godišnjice Prvog srpskog ustanka, Dana državnosti i, prvi put, Dana Vojske Srbije započele su Arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i pomenom ustanicima u Marićevića jaruzi (služio episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije). Uz intoniranje himne "Bože pravde" i trostruki plotun, na Spomenik Karađorđu položen je venac predsednika Republike Borisa Tadića (izaslanik dr Trivo Inđić), a vence su položili i premijer Vojislav Koštunica, ministar odbrane Zoran Stanković, prestolonaslednik Aleksandar i delegacija opštine domaćina. Deo svečanosti bilo je i uručivanje nagrade Dragomiru Brajkoviću "Odzivi Filipu Višnjiću" za "nadahnut lirski iskaz ovovremenog rodoljublja", kao i muzičko-scenski prikaz posvećen Dositeju Obradoviću koji je, "tačno pre dvesta godina, došao u Srbiju da širi duh evropskog prosvetiteljstva", kako je istakao predsednik opštine Aranđelovac Radoslav Švabić.

B. Lomović

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.