Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo nasesti na provokacije

Nećemo nasesti na provokacije

BEOGRAD Miting opozicionih stranaka pod geslom 'Stop teroru, za demokratske izbore' održaće se danas u Požarevcu, sa početkom u 15 sati, kao znak protesta zbog hapšenja aktivista 'Otpora', pod sumnjom da su pokušali da ubiju članove JUL Sašu i Milana Lazića.

Kako je saopštila Socijaldemokratija, na jučerašnjem sastanku Organizacionog tima opozicije dogovoreno je da će na mitingu, po azbučnom redu, govoriti Vladan Batić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dragan Veselinov, Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Rasim Ljajić, Miodrag Isakov, Žarko Korać, Vojislav Koštunica, Dušan Mihajlović, Dragoljub Mićunović, Vuk Obradović, Momčilo Perišić, Milan St. Protić, Momčilo Trajković, Nenad Čanak, Nebojša Čović i predstavnik 'Otpora'.

Povodom izjave predsednika opštine Požarevac da će uskratiti gostoprimstvo liderima opozicionih stranaka, i učestalih verbalnih napada predstavnika vlasti na opoziciju i 'Otpor', pitali smo čelnike opozicionih partija očekuju li incidente na današnjem skupu.

Zoran Đinđić, predsednik DS, ocenio je da 'ćemo imati građanski rat ako se pretnja gradonačelnika Požarevca sprovede u delo'.

Miladin Kovačević, savetnik Vuka Draškovića, lidera SPO, naglasio je pošto'miting nije zabranjen, ne bi trebalo biti ni provokacija'.

Što se tiče opozicije za nas je to mirno okupljanje i nećemo izazivati nikakve incidente. Očekujem da će sve proteći u miru dodao je on i na pitanje šta ukoliko dođe do 'kontramitinga', odgovorio da to nije nemoguće, ali i da će predstavnici 'udružene opozicije učiniti sve da do incidenata ne dođe'. Savetnik predsednika SPO nije želeo da potvrdi najavu da će Drašković govoriti na mitingu, napomenuvši da to 'nije informacija za javnost'.

Slobodan Orlić, zamenik predsednika SD, izjavio je da ne očekuje incidente jer 'opozicija ide u naš grad, u našu Srbiju'. On je, ipak, dodao da je 'režim sigurno spreman na provokacije, ali da demokratska opozicija neće nasesti na njih'.

Nebojša Čović, predsednik DA, rekao je da je 'sve moguće očekivati', ali i dodao da 'straha, međutim, više nema i ne sme da ga bude'. Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko dođe do incidenata, odgovorio je: 'Videćemo. Onaj ko se poigra sa incidentima snosiće odgovornost za sve što se dogodi u Srbiji'.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, istakao je da očekuje 'da će ovo biti jedan u nizu mitinga kojima se opozicija suprotstavlja nasilju', ali je upozorio da se 'ne sme na nasilje odgovorati nasiljem'.

Vladan Batić, predsednik DHSS, rekao je da 'ako pristalice režima pokušaju da blokiraju Požarevac, mi ćemo blokirati celu Srbiju'. Potpredsednik ND Rebeka Srbinović izjavila je da ne veruje da bi 'bilo ko na strani režima imao hrabrosti da u srpskom Kumrovcu započinje bilo kakav konflikt'. E.B.

Nenad Čanak stiže motorom

NOVI SAD Nenad Čanak juče je rekao da će na put u Požarevac krenuti 'jašući' na svom japanskom motorciklu čoperu. Na primedbu da je to najriskantnije jer nema dozvolu, zbog čega je prošle godine imao neprijatnosti sa policijom, Čanak je za 'Blic' kazao:

Niste u pravu. Imam dozvolu jer sam u međuvremenu položio vozački. LJ.N.Posle jučerašnjeg saslušanja pred istražnim sudijom u Požarevcu i Beogradu Narodno veselje u Požarevcu

POŽAREVAC Skupština opštine Požarevac, SUBNOR, SPS i JUL Požarevca organizuju danas s početkom u 12 sati, manifestaciju povodom Dana pobede nad fašizmom u spomen parku 'Čačalica' kod Požarevca.

Ovaj skup, kako je ranije bilo predviđeno, trebalo je da se održi sat i po ranije. Prema nezvaničnim informacijama, na požarevačkom Trgu oslobođenja, planirano je da se održi narodno veselje povodom Dana pobede s početkom u 14 časova. Održavanje ovog skupa na istom mestu, sat vremena uoči zakazanog mitinga opozicije, u toku poslepodneva juče niko zvanično u Požarevcu nije demantovao. Saznajemo, međutim, da su rukovodioci preduzeća u Požarevcu pozvali radnike da se okupe na narodnom veselju.

'Blic' saznaje da je juče u Požarevac stigla Mirjana Marković, predsednik Direkcije JUL. N.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.