Izvor: Glas javnosti, 03.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće se zaustaviti ni pred šok-bombama

BEOGRAD - U naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem su Srbi nedelju dana demonstrirali protiv obnove albanskih kuća, juče je bilo mirno i bez protesta. Zatišje će, međutim, trajati samo do sutra jer su protesti prekinuti tokom vikenda.

Prethodnih dana proteste su obeležili sukobi sa pripadnicima Euleksove policije, koji se nisu libili da suzavcem i šok-bombama zaustave Srbe u nameri da se približe kućama koje obnavljaju Šiptari. Jake snage Kfora su bile raspoređene >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << po okolnim brdima, odakle su pratili situaciju, a Kosovska policijska služba bila je zadužena za „kordone“.

Meštani Brđana su naglasili da je reč o mirnim protestima, pa su i posle probijanja kordona KPS, u petak, nastavili mirne demonstracije nadomak „žute linije“koja razdvaja Srbe i Albance u ovom naselju.

Noseći zastave i transparente na kojima je pisalo „Kosovo duša Srbije“ i „Stop teroru nad Srbima“, meštani zahtevaju da se najpre omogući povratak njihovim sunarodnicima na Kosovo i Metohiju, a da se tek potom vrate i raseljeni kosovski Šiptari. Kako su rekli, zahtevaju reciprocitet u povratku i dogovor sa njima o obnovi kuća u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Jedan od predstavnika meštana Nebojša Minić je rekao je da se ponovo pokazalo da su Euleks i Kfor „na strani Albanaca“ i da su „na delu nejednaki aršini“.

On je naveo da će se Srbi od ponedeljka ponovo okupljati na dvočasovnim protestima, kako bi iskazali protivljenje takvom vidu povratka Šiptara u naselje Brđani i obnovi njihovih, kao i srpskih kuća, bez prethodnog dogovora.

Poseban razlog za strah Srba iz Brđana je informacija da su pripadnici specijalne albanske policije ROSA, nekadašnji pripadnici UČK, u civilu ubačeni u severnu Mitrovicu i planiraju terorističke napade na Srbe.

Portparol KPS Besim Hoti je pre nekoliko dana potvrdio da je ta služba koristila suzavac, šok-bombe i gumene metke u pokušajima da spreče Srbe u probijanju kordona, ali je Euleks „oprao ruke“ od upotrebe gumenih metaka.

- U novinskim izveštajima o incidentima u Brđanima nekoliko puta je ponovljeno da su pripadnici policije Euleks koristili gumene metke. To nije tačno jer do sada Euleks nikada nije koristio gumene metke - naveo je portparol Euleksa Kristof Lamfaluši.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.