Neće biti pritisaka na policiju

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće biti pritisaka na policiju"

Beograd -- Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić podržao je policajce koji su zaduženi za borbu protiv korupcije, nezadovoljne puštanjem Dulića da se brani sa slobode.

Vučić je danas, zajedno s direktorom policije Miloradom Veljovićem, razgovarao sa nezadovoljnim operativcima policije, kojima je preneo da neće biti političkih pritisaka na rad tužilaštva i policije. Nakon razgovora sa njima Vučić je objasnio da su se oni najednom našli u potcenjenom položaju, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da niko nema pravo da vrši pritisak na tužilaštvo.

Vučić je rekao i da niko od tih policajaca nije čuo konkretne primedbe na račun Specijalnog tužioca za organizvani kriminal Miljka Radisavljevića niti zahtevao da tužilac bude smenjen.

"Pripadnici radne grupe će nastaviti svoj posao da rade u skladu sa zakonom kao što su radili do sada. Ja nisam čuo nijednu direktnu primedbu na Radisavljevića) One koje sam čuo, o njima jesmo razgovarali i mi ćemo te probleme, kao država umeti da rešimo", rekao je Vučić

Posle sastanka s direktorom policije Srbije Miloradom Veljovićem i operativcima policije, Vučić je rekao da narednih dana očekuje nove rezultate u istragama o korupciji, uz napomenu da se radi o "nekim njemu bliskim ljudima", što je rekao i na jutrošnjem brifingu sa novinarima.

"Da, radi se i o nekim meni bliskim ljudima, ali znate da ja ne volim da govorim o hapšenjima", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da ne želi da govori o konkretnim imenima, ali je pomenuo i slučaj izvesnog predsednika jedne opštine u Srbiji koji

je uhvaćen u primanju mita.


On je dodao da se ne treba iznenaditi ako u tim slučajevima bude bilo reči i o nekim veoma poznatih imenima, i ponovio da u borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih. Kako je naveo, ovo je prvi put da se u Srbiji vodi istraga protiv korupcije na svim nivoima i da u tome policiji treba pružiti svu podršku.

Ceo slučaj otvorio je pitanje ima li razmirice na relaciji tužilaštvo i policija ?

Policajci koji su radili na slučaju Olivera Dulića pobunili su se nakon odluke tužioca Miljka Radisaljevića da Duliću ne bude određen pritvor. Zbog toga su potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i direktor policije Milorad Vlejović razgovarali sa nezadovoljnim operativcima.

"Oni su se našli u jednom trenutku u situaciji da misle da su u podcenjenom položaju, ali niko od nas ne može i nema pravo da vrši pritisak ni uticaj na tužilaštvo. To nećemo činiti ni ubuduće, a ono što je sigurno je da će morati da se poštuje sve što policija radi u vođenju predsitražnih i istražnih radnji. Niko ne sme da unižava njihov trud ni rad", rekao je Vučić.

Veljović je izjavio da na policiju niko nije vršio pritisak, kao i da na policiju ne može da se vrši pritisak i da će ona ostati dostojanstvena i neće se mešati u rad Tužilaštva.

Oglasio se i tužilac Miljko Radisavljević koji je kratko je za "Politiku" rekao da nije informisan o protestu i zahtevu da bude smenjen.

"Nemam tu informaciju, a i da je imam, ne bih je komentarisao. Rukovodim se dokazima u predmetu, a ne kuloarskim pričama", rekao je Radisavljević za "Politiku".

Ovo je prvi put da se nezadovoljstvo policijskih operativaca otvoreno vodi u javnosti.

Zbog toga LDP traži održavanje hitne sednice skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, a nakon toga i sednice parlamenta.

Zamenik predsednika LDP i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Nenad Milić rekao je da se "pravni poredak ne može podrivati i pretvarati u medijske obračune i političku interpretaciju, gurajući zemlju u strah od raspada sistema bezbednosti i narušavanja podele vlasti. Srbiji nije potreban neki novi slučaj 'Crvene beretke'", rekao je Milić.

Sličnog mišljenja je i kriminolog Dobrivoje Radovanović koji za B92 kaže da je javno isticanje nezadovoljstva policije uz mešanje visokih političara nedopustivo mešanje u samostalnost pravosudnih organa. On podseća da je posao policajaca da skupljaju informacije i predaju ih tužiocu. Navodi i da nezadovoljni policajci takve informacije treba da proslede svojim službama, a ni u kom slučaju preko javnosti i članova Vlade.

Posle sastanka s direktorom policije Srbije Miloradom Veljovićem i operativcima policije, Vučić je rekao da narednih dana očekuje nove rezultate u istragama o korupciji, uz napomenu da se radi o "nekim njemu bliskim ljudima", što je rekao i na jutrošnjem brifingu sa novinarima.

"Da, radi se i o nekim meni bliskim ljudima, ali znate da ja ne volim da govorim o hapšenjima", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da ne želi da govori o konkretnim imenima, ali je pomenuo i slučaj izvesnog predsednika jedne opštine u Srbiji koji

je uhvaćen u primanju mita.


On je dodao da se ne treba iznenaditi ako u tim slučajevima bude bilo reči i o nekim veoma poznatih imenima, i ponovio da u borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih.

Kako je naveo, ovo je prvi put da se u Srbiji vodi istraga protiv korupcije na svim nivoima i da u tome policiji treba pružiti svu podršku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Bez pritisaka na policiju i tužilaštvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2012

BEOGRAD -..Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Aleksandar Vučić podržao je danas policijske operativce koji vode istrage o korupciji i istakao da neće biti političkih pritisaka na rad tužilaštva i policije...Posle sastanka s direktorom policije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.