Neće biti bitno ko je vlast, a ko opozicija

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti bitno ko je vlast, a ko opozicija

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu za užu naučnu oblast psihijatar Slavica Đukić-Dejanović za „Blic" kaže: „I do sada sam se bavila odgovornim i značajnim poslom - dušama ljudi, a trudiću se da Skupština Srbije bude efikasna, a njen rad dostojanstven." Ističe da će nastojati da promeni ono što je njoj smetalo na skupštinskim zasedanjima - „gubljenje vremena kada se Skupština ne koristi za zakonodavnu aktivnost, već politikanstvo", a na „nekulturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za govornicom uslediće reakcija predsedavajućeg u skladu sa Poslovnikom".

- Ono što iskreno želim je da prestanemo da se bavimo izborima i da ostvarimo našu evropsku integraciju, očuvamo celovitost Srbije i realizujemo ekonomski razvitak Srbije zbog boljeg života građana. I da zbog tih ciljeva kucamo na sva vrata kako bi se razvoj Srbije sproveo u delo - kaže Slavica Đukić-Dejanović.

Ona dodaje da će insistirati na efikasnosti rada Skupštine u korist građana Srbije i na poštovanju Poslovnika, što je preduslov za dostojanstven rad srpskog parlamenta.

- Pre svega, trudiću se da skupštinski organi što bolje funkcionišu i u tom kontekstu neće biti bitno ko je vlast, a ko opozicija. Kada se donose zakoni, da se usvajaju sa što većim brojem glasova poslanika, jer je to garant ispoštovane volje građana - kaže predsednica parlamenta.

Đukić-Dejanović nije mogla da precizira kada će biti zakazana sednica na kojoj će se ratifikovati SSP i gasni sporazum sa Rusijom. „Sada ne mogu da preciziram datume jer tek treba da se formira vlada i da se upute Skupštini sporazumi. Ali, sve što je u interesu građana, imaće prioritet", dodaje.

Na pitanje da li će nastojati da se promeni imidž poslanika, koji su često optuživani u javnosti za zloupotrebu položaja, nova predsednica Skupštine Srbije kaže da će se „truditi da svakog poslanika zaštiti, ali i da će oni morati da poštuju pravila i Poslovnik".

- Stručne službe će raditi svoj posao i kontrolisati status i prava poslanika. Očekujem i pomoć medija, ali ipak verujem da su građani izabrali kvalitetne ljude i da takvih problema neće biti - zaključuje Slavica Đukić-Dejanović.

Prvo upoznavanje sa ovlašćenjima

Nova predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović opisuje svoj prvi potez: „Biću sasvim iskrena - prvi korak će mi biti da se do detalja upoznam sa svojim ovlašćenjima jer imam izuzetno odgovornu funkciju. Ostvariću kontakte sa stručnim službama, ali iznad svega, nastojaću da što pre budu formirani odbori i da profunkcionišu i ostali segmenti Skupštine."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.