Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neažurnost pravosuđa"

Beograd -- Ministar pravde Dušan Petrović kaže da je nedovoljna ažurnost pravosuđa u izvršenju pravosnažnih presuda jedan od najvećih problema.

Petrović je, na konferenciji o ulozi državnog zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, naveo da se skoro 95 odsto predstavki protiv Srbije odnosi na dugo trajanje procesa i neizvršavanje pravosnažnih presuda.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero navodi da razuman rok suđenja zavisi od predemeta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do predmeta:

"Nerazumni rok će postojati uvek i u svakoj zemlji za pojedine predmete ali se zakon mora napraviti tako da bude što efikasniji za rokove. I procedura za građanskih i krivičnih postupaka je menjana da bude što bolja", kaže Petrović Škero.

Zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić, čija je uloga da pred tim međunarodnim sudom opravda srpske sudove u sporovima sa građanima, kaže da se u Srbiji svakako mora mnogo raditi na primeni evropskih standarda u pravosuđu:

"Za početak bi možda bilo važno da rešimo neka pitanja vezana za suđenje u razumnom roku i obezbeđivanje delotvornog pravnog sredstva. Značajno smo uradili u oblasti izmene Zakona o parničnom postupku, Porodičnog zakona – tu smo uveli neke standarde po pitanju ekspeditivnosti postupka. Ali bi morali možda i u nekim krivičnim stvarima da odemo malo dalje da razmislimo možda o dekriminalizaciji nekih dela poput klevete".

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da je u narednim mesecima nužno da se utvrde kriterijumi za izbor i napredovanje sudija, o čemu, kako je rekao, njegovo Ministarstvo neće ekskluzivno odlučivati, već će to biti obaveza Skupštine i Vrhovnog saveta pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.