(Ne)sporni reis

Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)sporni reis

Prvi put u istoriji Sandžak daje jednog reis-ul-ulemu i prvi put menšura (dokument o pravno-šerijatskom legitimitetu vrhovnog poglavara muslimana Srbije) dolazi u Novi Pazar. Ovim argumentima su pozivani vernici da u centru Novog Pazara čuju prvo javno obraćanje novoimenovanog reis-ul-uleme Adema Zilkića, 11. oktobra, poslednjeg dana Ramazana.

Jedni su mu klicali, drugi zviždali. Prvi put se dogodilo da dve grupe vernika, koji se mole istom bogu, razdvajaju kordoni policije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Islam ne poznaje i ne priznaje podele. Svaki imam je vaš i ni o jednom ne treba loše da govorite. Islamska zajednica je vaša zajednica i uskoro ćemo biti jedno – nastojao je reis-ul-ulema da umiri ne toliko svoje pristalice koliko protivnike, koji smatraju da nesporni verski vođa muslimana u Sandžaku i u čitavoj Srbiji treba da ostane glavni muftija Islamske zajednice Muamer Zukorlić.

I sam reis-ul-ulema Zilkić i njegovi saradnici često nastoje da mnogim istorijskim, verskim i ostalim argumentima objasne zašto muslimani u Srbiji treba da imaju svoju Islamsku zajednicu i svog reisa, ravnopravne onima u Bosni i Hercegovini. Nije to, kaže Zilkić, nikakva surevnjivost s tamošnjim reisom Mustafom Cerićem, koga, kaže, izuzetno ceni i poštuje, već jednostavno potreba muslimana u Srbiji. Na pitanje kako to da Bošnjaci imaju dvojicu reisa, jednog u Sarajevu, drugog u Srbiji, Zilkić odgovara:

– Ja u Srbiji nisam reis samo Bošnjacima, nego i Albancima i Romima i Aškalijama i svim muslimanskim vernicima, od Subotice do Mehovog krša.

Za sadašnje podele među muslimanima u Sandžaku i sam je delom krivac. Kada se raspala Jugoslavija, a s njom i Islamska zajednica s centrom u Sarajevu, Zilkić je bio predsednik Inicijativnog odbora za formiranje Mešihata IZ u Sandžaku. Nagovarali su ga, kaže, i tada da bude prvi sandžački muftija, ali on je to odbio jer ga nisu prihvatali Novopazarci i predložio Muamera Zukorlića.

– Ništa lično nemam protiv njega. Štaviše, rođaci smo i to bliski, i potičemo iz dva susedna sela. Razlikujemo se samo u konceptu organizacije Islamske zajednice. Zukorlić bi da nas veže za Sarajevo, a mi smo za samostalnu zajednicu u Srbiji – kaže Zilkić.

Prebacuju mu tesne veze sa SDA i Sulejmanom Ugljaninom. On ih odbacuje i kaže da je 1996. godine bio odbornik u SO Tutin na listi Ugljaninove stranke.

– To je bio moj doprinos da se pobedi Miloševićev režim, a SDA je bila jedina opoziciona opcija. Već na konstitutivnoj sednici kao odbornik sam podneo ostavku i izmakao se od politike.

Adem Zilkić je rođen 1956. godine u selu Oraše, kod Tutina, gde je završio osnovnu školu. Srednju versku školu, medresu, završio je u Prištini kao i Filozofski fakultet, Odsek orijentalistike.

Po odsluženju vojnog roka vraća se u Tutin, gde postaje imam, a od 1985. je glavni imam i predsednik medžlisa (opštinskog odbora Islamske zajednice). Napisao je devet knjiga, uglavnom s verskom tematikom. Na primedbe protivnika da je saradnik bezbednosnih i obaveštajnih službi odgovara da je sem osnivanja sandžačkog Mešihata, bio pokretač inicijative za osnivanje kulturnog društva muslimana "Preporod", zatim humanitarnog društva "Merhamet", pa bošnjačke biblioteke "Vehbija Hodžić" u Tutinu. Da li bi neko ko je saradnik službi mogao sve to, odgovara kontrapitanjem.

Reis-ul-ulema živi, kaže, u skromnoj porodičnoj kući u Tutinu. Oženjen je, samo jednom i više, kaže, nema nameru, i ima petoro dece, četiri ćerke i sina. Kaže da u porodici ima četiri intelektualca. Sin, najmlađe dete, učenik j medrese.

Novootvoreno sedište Rijaseta Islamske zajednice Srbije, na čijem je čelu Zilkić, nalazi se, sem kancelarija u Beogradu, u Prvomajskoj ulici u Novom Pazaru, na pedesetak metara od prostorija gde se nalazi sedište Islamske zajednice u Srbiji, sa Zukorlićem na čelu.

– Nama, u Islamskoj zajednici i vernicima pripadaju i te zgrade. Mi smo im se primakli, ali nećemo ih na silu osvajati. Sve će doći na svoje mesto – smireno kaže reis-ul-ulema Adem Zilkić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.