Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)saglasje oko Kosova

London, Moskva -- Šefovi diplomatija Kontakt-grupe zaključili da treba uložiti napore da se ove godine pregovorima dođe do rešenja za Kosovo.

Poslednji sastanak članova Kontakt grupe, osim što je važan po zaključku da pregovori o statusu Kosova treba da budu gotovi do kraja godine, obeležen je i otvorenim protivljenjem zvanične Moskve takvom stavu.

Moskva insistira na rešenju koje ima univerzalni karakter, čime, kako tvrde analitičari, Rusija brani svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavove na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza. Domaći zvaničnici postavljenje roka ne tumače kao zvono za uzbunu, dok iz međunarodne zajednice stižu podsećanja da su stavovi te grupe od velikog značaja.

Osim protivljenja, zvanična Moskva naglasila je svrsishodnost poštovanja postojanja više varijanti statusa Kosova i nedopustivnost utvrđivanja oštrih okvira za pregovarački proces. Međutim, analitičari u Moskvi tvrde da Rusija nije spremna da zbog Kosova uđe u ozbiljan konflikt sa Zapadom. Rusija je, po njihovom mišljenju, zbog Srbije protiv nezavisnosti Kosova, ali sa druge strane, je spremna da prizna nezavisnost u slučaju da takav presedan ima u budućnosti univerzalan karakter.

O tome je pisao i časopis " Ekonomist", koji tvrdi i da su se četiri strane usaglasile da Kosovo treba da dobije uslovnu nezavisnost, kao i potpunu nezavisnost nakon tranzicionog perioda, ali uz određenja osiguranja za Srbe. Ahtisarijev posao zato sada nije status Kosova, već, kako tvrdi taj list, pregovori o statusu Srba na Kosovu.

Direktor kancelarije Međunarodne krizne grupe u Srbiji i Crnoj Gori, Džejms Lajon, ocenio je u emisiji "Kažiprst", da se Rusija ipak slaže sa stavovima SAD-a što se tiče Kosova, kao i da Vladimir Putin ima samo drugačiju priču za javnost.

Zvaničnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović ocenio je da je sastanak Kontakt grupe pokazao da prisustvujemo veoma složenom procesu koji ima dva potpuno različita koloseka. "Jedan je pregovor samo između članica Kontakt grupe, drugi su pregovori koji se očekuju između Beograda i Prištine i u ovom trenutku rekao bih da je došlo vidno različitih stavova između Rusije i ostalih članica Kontakt grupe. U svakom slučaju ruska pozicija je jasnija nego što je bila pre nekoliko nedelja, ali je to i dalje pozicija koja je zagledana u ostale teme, u teme koje su od stvarnog značaja za Rusiju. Tu Kosovo ne spada", rekao je Svilanović.

"Rok nije zvono za uzbunu"

Rok da pregovori treba da budu gotovi do kraja godine u Beogradu ne tumače kao zvono za uzbunu. Savetnik premijera Srbije, Aleksandar Simić ocenjuje da na sastanku Kontakt grupe, iako je bilo očekivano, nije došlo do kristalizacije stavova. "Te kristalizacije nema zato što bi zaista bilo neverovatno da se principi pregovaranja tako postave da pregovora onda uopšte ne bude, jer bi se ishod unapred znao. U tom smislu ja mislim da je jučerašnji sastanka pokazao da se još uvek daje velika šansa pregovorima i da preovlađuje mišljenje da pregovori treba da budu suštinski", dodao je Simić.

Na važnost zaključaka Kontakt grupe ukazao je i zamenik glavnog pregovarača UN za status Kosova Alber Roan. On je izjavio da su ti stavovi značajni za konačni rezultat pregovora o statusu Kosova. "Rešenje za status Kosova na kraju će usvojiti Savet bezbednosti, tako da je ono što kaže i misli Kontakt grupa od izuzetnog značaja", rekao je Roan.

Fajnenšel tajms ocenjuje da je sastanak Kontakt grupe označio "ubrzanje tempa u traženju rešenja za status Kosova". Londonski list, kako prenosi Bi-Bi-Si na srpskom, piše, da se ta grupa nije eksplicitno izjasnila o obliku budućeg statusa Kosova i pored znakova da Britanija i Sjedinjene Države "oprezno guraju u pravcu uslovne nezavisnosti" za pokrajinu.

"Ohrabrujuće"

Šefovi diplomatija Kontakt-grupe su naglasili da je decentralizacija od ključnog značaja za budućnost Kosova. Beogradu je upućena poruka da svako rešenje mora biti prihvatljivo za narod Kosova, a od Prištine se očekuje da shvati da je jedino moguće multietničko rešenje. Oni koji su spremni da pribegnu nasilju upozoreni su da će to ići na njihovu štetu, a saopštenje naglašava da okvir za pregovore ostaje rezolucija 1244.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da ohrabrujuće deluje zaključak da rezolucija 1244 ostaje okvir za proces određivanja konačnog statusa. "Rezolucija 1244 definiše Kosovo i Metohiju kao prostor u Srbiji i Crnoj Gori odnosno Srbiji. Izuzetno visok nivo gostiju na sastanku Kontakt-grupe govori nam da je međunarodna zajednica odlučna u nameri da u nekoliko sledećih meseci napravi snažan pregovarački iskorak i ubrzano krene ka budućem statusu Kosova i Metohije", kaže ona.

"Mladić utiče na Kosovo"

Analitičar Dušan Janjić kaže da izostanak napretka u saradnji s Haškim tribunalom može dovesti do težih zahteva Beogradu kada je reč o Kosovu. "Postoji opšta koordinacija, ne samo u Kontakt-grupi, nego u svim međunarodnim telima, za pritisak na Beograd da što pre uhapsi Ratka Mladića. Sazrela je politička svest, odluka, da Beograd može i mora da uhapsi Mladića", kaže Janjić za Betu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.