Ne pomaže ni rebalans

Izvor: S media, 20.Nov.2010, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne pomaže ni rebalans

Ministarstvu poljoprivrede rebalansom odobreno 650 miliona dinara umesto 1,27 milijardi, pa nema ništa od povećanja premija za proizvođače na pet dinara.

Subvencije za proizvođače mleka, kako saznaje Preš, biće podignute sa sadašnjih 1,5 na tri dinara po litru, iako su farmeri tražili da one budu minimum pet dinara. Razlog za to je što je Ministarstvo poljoprivrede rebalansom budžeta dobilo duplo manje novca nego što je tražilo.

Proizvođači, koji su juče >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << načuli da povećanje neće biti u onom iznosu kojem su se nadali, ocenjuju da je sve ispod pet dinara nedovoljno, ali da će i ovo povećanje, iako neće rešiti probleme proizvođača, donekle poboljšati stanje na tržištu.

Još ništa zvanično

U Ministarstvu poljoprivrede nisu juče želeli da potvrde na koliko će povećati subvencije.

- Tražili smo da rebalansom budžeta za 2010. godinu dobijemo 1,27 milijardi dinara, a dobili smo 650 miliona. Posle usvajanja rebalansa u Skupštini Srbije izmenićemo Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za mleko za 2010. godinu. Premija će biti uvećana u skladu sa dobijenim sredstvima iz rebalansa - stoji u zvaničnom odgovoru tog ministarstva.

Mleko skuplje od danas

Mleko „Imleka" od danas je poskupelo u trgovinama za pet odsto.

- Povećanje cena najavljeno je još prošle nedelje kada je „Salford" povećao otkupnu cenu - kaže PR „Maksija" Vesna Žabić, i navela da u tim trgovinama i dalje nema dovoljnih količina mleka.

Tip mleka stara cena nova cena

kratkotrajno 60 63

dugotrajno 74 77,7

* u dinarima po litri

Direktor „Salforda" Slobodan Petrović potvrdio je, međutim, za Preš da će subvencije proizvođačima biti tri dinara po litri.

- Premije će biti tri dinara i promenom uredbe od sada će ih dobijati svi proizvođači, i to je pozitivno. Bilo je očekivano da se to desi, mada se zakasnilo sa usvajanjem budžeta, pa će trebati vremena da se tržište stabilizuje - kazao je Petrović.

On nije želeo da komentariše ponovne navode Ministarstva poljoprivrede da je za nestašicu mleka kriv „Salford".

- Bolje da to i ne komentarišem, jer ću reći svašta. Dovodi se u pitanje da li su štetni ugovori koje smo mi imali sa proizvođačima mleka 2008. godine, a niko se ne pita kako je onda na tržištu tada bilo sve u redu i nije bilo nestašica - ističe Petrović.

Biće bolje 2011.

On poručuje da će se situacija sa mlekom stabilizovati 2011.

- Još imamo oko 20 odsto manjka u otkupu u odnosu na 2009. godinu, kao i ostale mlekare. Delimično to kompenzujemo smanjenim izvozom i uvozom iz naših mlekara u Bosni, ali ako ministarstvo sprovede najavljene mere, nadamo se stabilizaciji na tržištu početkom sledeće godine - naveo je Petrović.

Član UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Radislav Čobanin ističe za Preš da subvencije od tri dinara po litru nisu dovoljne.

- Sve ispod pet dinara samo će ublažiti gubitak proizvođača, ali neće značajno poboljšati stanje na tržištu. Ministar Dragin je izgleda ostao dosledan sebi. Smatram da je i ovo ipak bolje nego ništa - ističe Čobanin.

I. ŽIGIĆ

Nastavak na S media...






Povezane vesti

REBALANSOM BUDŽETA PIO FONDU SEDAM MILIJARDI

Izvor: Kurir, 20.Nov.2010

BEOGRAD - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) će dobiti sedam milijardi dinara, rebalansom budžeta za ovu godinu, za redovnu isplatu penzija do kraja 2010, rečeno je u Ministarstvu finansija. Izvor u Ministarstvu finansija je objasnio da je reč o posebnoj sumi novca koja nema nikakve...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.