Ne odustajem od Kosova a ni od EU

Izvor: B92, 02.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne odustajem od Kosova a ni od EU"

Beograd -- Boris Tadić ponovio da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova u Srbiji, ali ni od zalaganja za nastavak evro-integracija.

"Neka niko ne računa da ću odustati od takve politike. I Evropska unija i Kosovo, i Kosovo i Evropska unija", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a. Tadić, koji je i predsednik Srbije, rekao je da još nije čuo nijedan argument koji bi ga ubedio da stabilna i ekonomski prosperitetna država nije preduslov za odbranu teritorijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integriteta.

"Ne vidim nikakvu logiku da slabljenjem ekonomskih i političkih kapaciteta možemo odbraniti naše legitimne interese pa zbog toga i dalje zastupam tu političku opciju i neću od toga odustati ni jednog trenutka. To je moja poruka građanima, međunarodnoj zajednici ali i svim učesnicima političkog života", rekao je Tadić.

On se usprotivio ideji prekidanja diplomatskih odnosa sa državama koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i ocenio da bi na taj način Srbija sama sebi uskratila mogućnost da nastavi da se bori za očuvanje pokrajine.

Tadić je rekao da će u međunarodnoj politici njegovu podršku dobiti svaka odluka koja podrazumeva mogućnost da se ostvari takav cilj i očuva teritorijalni integritet a da će se protiviti odlukama koje Srbiju vode ka izolaciji i koje smanjuju kapacitet za nastavak te borbe.

"Svi smo mi ljuti, potišteni i povređeni zbog Kosova i Metohije ali nemamo pravo da ta osećanja postavljamo iznad interesa zemlje i njenih građana", kazao je Tadić, kao i da je pogrešno da se kosovski problem zloupotrebljava za političke borbe unutar države.

Lider DS-a je rekao da izuzetno poštuje stav i podršku Rusije po pitanju budućnosti Kosova ali je podsetio da je 60 odsto ekonomske razmene Srbije vezano za EU a svega pet odsto za Rusiju i da bi, zbog toga, svako eventualno pogoršanje odnosa sa unijom imalo za posledicu pogoršanje ekonomske situacije u Srbiji.

Tadić je ponovio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova iz istorijskih razloga, zbog poštovanja međunarodnog prava ali i zbog toga što narod kojem se oduzimanje teritorije povređuju osećanje i identitet značajno gubi kapacitet za nastavak reformi.

Lider DS-a je podsetio na pet principa na kojima je formirana Vlada Srbije i rekao da ni on, ni stranka na čijem je čelu, neće odustati od sprovođenja tih principa.

"Pred predsedničke izbore bilo je namera da se menja tih pet principa i ja sam rekao: 'Ne može!' I sada kažem: 'Ne može, nije moguće'", rekao je Tadić.

Rekao je da je DS spremna za nastupajuće lokalne izbore u maju, a da sve stranke koje žele da sruše vladu mogu to da urade "svakoga trenutka".

Tadić je osudio nasilje u Beogradu, nakon mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara, i dodao da Vlada Srbija, ministarstva i ostali državni organi treba da podnesu izveštaj o tom događaju i preuzmu eventualnu odgovornost.

On je kazao da je izuzetno opasno kada političari i članovi vlade relativizuju efekte tog nasilja i ne osuđuju nerede koji umanjuju međunarodni ugled Srbije.

Sednici Glavnog odbora prisustvovalo je 288 od 383 člana tog stranačkog tela a prisutni su na početku sednice verifikovali mandate novim članovima.

Sednica Glavnog odbora Demokratske strane nastavljena je iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti.

G17 plus: Zategnuti odnosi u Vladi

Portparol G17 plus Nikola Papak rekao je a su odnosi stranaka u Vladi Srbije "zategnuti", ali da "pravo pitanje nije da li će vlada opstati, već da li će se ova iracionalna faza na našoj političkoj sceni završiti".

Papak je kazao da se vlada mora odmah vratiti principima na kojima je formirana ili da se oni koji su od njih odustali povuku.

Pojedini beogradski mediji objavili su danas da u vladi traju razmirice G17 plus i DSS zbog razlika po pitanju vraćanja kosovskog duga i prodaje NIS-a ruskom partneru. Mediji su naveli da premijer Vojislav Koštunica čak razmišlja i o rekonstrukciji vlade.

"Institucije postoje zbog građana, a ne obrnuto. Neka dobro svi još jednom pročitaju program vlade i svoja predizborna obećanja. Mi nismo odustali od naše politike i više nemamo razumevanja za neuvažavanje realnosti od strane pojedinih članova vlade", kazao je Papak.

Portparol G17 plus je rekao da građane ne brine samo Kosovo, već i nezaposlenost, korupcija, siromaštvo, odlazak mladih i dodao da se ti problemi mogu uspešno rešiti samo u okviru EU, te se evropske integracije što pre moraju nastaviti.

"To nije pitanje podele oko ulaska Srbije u EU, kako to neki predstavljaju, već pitanje poštovanja volje ogromne većine građana koji su jasno rekli da žele Srbiju u EU", kazao je Papak.

Poprparol G17 plus smatra da onaj ko nema snage da tu volju poštuje i sprovede treba da se povuče. "Mi ćemo Srbiju uvesti u EU zajedno sa ostalima koji to žele, a ima nas najviše", rekao je Papak.

Mladenović: Jedinstvo važnije nego ikada

Andreja Mladenović (FoNet, arhiva)

Povodom napisa u medijima o sukobu DSS i G 17 plus u unutar vlade Srbije, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da "DSS sve odnose rešava u okviru koalicije".

U izjavi, on je naveo da "kad imamo probleme i ukoliko ih ima, mi ih rešavamo na taj način".

Mladenović je rekao da DSS izbegava da komentariše napise u novinama, jer "puno se piše uvek. Rađaju se nove teme. Medijma je to zanimljivo, ali retko kad tu ima mnogo istine".

Portparol je rekao da je Demokratska stranka Srbije pozvala sve parlamentarne stranke da sačuvaju državno i nacionalno jedinstvo u borbi za očuvanje Kosova unutar Srbije.

"DSS poziva sve stranke da ne delimo zemlju oko pitanja ulaska u Evropsku uniju, već da svi zajedno zauzmemo zajednicki stav da Srbija hoće u EU sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim i neotuđivim delom", rekao je Mladenović.

"Kosovo je Srbija. To piše u Ustavu Srbije. To piše u zvaničnom programu Vlade Srbije. To piše u svim rezolucijama koje je Narodna Skupština usvojila", ukazao je Mladenović.

"Od najveće važnosti je da sačuvamo ovu politiku i da tako sačuvamo državno i nacionalno jedinstvo Srbije", kazao je Mladenović i zaključio "da nam je jedinstvo danas potrebnije nego ikada".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.