Ne možemo biti Mladićevi taoci

Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne možemo biti Mladićevi taoci"

Zdravko Ponoš

Beograd -- Glavna smetnja široj vojnoj saradnji Srbije i SAD jeste nerešeno pitanje saradnje s Haškim tribunalom, smatra Zdravko Ponoš.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš je u Poligrafu B92 izjavio da Vojska već radi sve što treba na nalaženju haških begunaca. "Vojska već radi sve što treba da radi, poštuje svaki nalog pravosuđa tamo gde je Vojska nadležna. Vrednosno smo se opredelili, ja sam to uradio, i to je posao koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora da se završi, tu nema nikakve dileme", rekao je Ponoš.

Slično bivšem ministru vojske, Zoranu Stankoviću, koji je izjavljivao da ne može da garantuje da neko u Vojsci ne krije Ratka Mladića, Ponoš nije siguran u sve svoje ljude, ali jeste u opštu posvećenost istim principima.

"Vojska ima 30.000 ljudi i ja ne mogu da znam šta ima u svakoj glavi, ali ono što znam je kakav je dominantni vrednosni sistem i raspoloženje u Vojsci. To je posao koji mora da se završi. Ne može cela zemlja biti talac jednog čoveka", rekao je Ponoš.

Ako Srbija ne uhapsi Ratka Mladića i ne sprovede ga u Hag, administracija SAD zaustaviće neke od programa pomoći Vojsci Srbije, rekao je Ponoš. On je sagovornicima u Vašingtonu preneo stavove Vlade Srbije, kojoj je jedan od glavnih zadataka dovršetak saradnje s Haškim tribunalom.

Šutanovac: Hag je jedan od prioriteta

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da će rešavanje odnosa sa Haškim tribunalom biti jedan od njegovih prioritetnih zadataka i da će usmeriti "sve potencijale ka rešavanju tog pitanja".

Šutanovac je u intervjuu za novi broj lista Odbrana kazao da je njegov "vrednosni sud vrlo jasan" - da svi haški optuženici "moraju sesti na optuženičku klupu". On je rekao da će na osnovu zakonskih ovlašćenja, a u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učiniti sve da se taj "vrednosni sud realizuje".

"Posebno želim da naglasim da sam ja, kao i vojni vrh, svestan svojih zakonskih obaveza, ali da je problem haških optuženika, u stvari, problem civilnih bezbednosnih struktura, i da neću dozvoliti da se taj problem prebacuje na teret Vojsci", rekao je ministar odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.