Ne može deklaracija bez rečenice

Izvor: B92, 16.Apr.2013, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može deklaracija bez "rečenice"

Beograd -- Bez rečenice za koju je Bojan Pajtić rekao da može da se izbaci iz deklaracije LSV neće glasati za ovaj dokument u Skupštini Vojvodine, kaže Bojan Kostreš.

"Ako se ona izbaci, deklaracija onda se svodi na to da Vojvodina ima problem što ne može da bira tri direktora. Nije problem u tome da li će vlada u Beogradu ili Novom Sadu imenovati direktora nacionalnog parka Fruška gora...ne svodi se na to ko koga imenuje", kaže Kostreš.

Kostreš navodi da je autonomija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojvođana "pravo da se preuzme odgovornost na jednom delu teritorije, to je pravo koje je stečeno".

"Šta je loše što su oni svojom voljom u Srbiji? Niko ne spori da želimo da budemo građani Srbije...Mi smo samo za drugačiju Srbiju”, kaže Kostreš.

Govoreći o izjavi predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da će biti izbačena sporna rečenica iz deklaracije u kojoj se kaže da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije, Kostreš kaže da je baš ta rečenica za njih ključna.

“Mi bez te rečenice nećemo glasati za tu deklaraciju. Autonomiju Vojvodine svodimo na to ko imenuje direktora”, kaže Kosteš i dodaje da je LSV najpre najavila podršku deklaracija, ali pre nego što je Pajtić rekao da je spreman da se odrekne te rečenice.

Kostreš navodi da odnosi sa DS nisu trenutno dobri, pre svega zato što LSV ne zna koji je njihov stav po pitanju autonomije Vojvodine. On navodi da s demokratama nisu "načisto" da li se oni zalažu za nivo autonomije koji je bliži njihovoj ideji ili ideji SNS. Kostreš dodaje da po tom pitanju LSV nije saglasna sa SNS.

“Nije problem sa Vojvodinom nastao 2012, nego 2006, kada je Vojvodina u potpunosti svedena na pokrajinu koja raspolaže prenesenim nadležnostima, a one zavise od zakona koji se u Beogradu donesu. To je suština cele priče”, kaže Kostreš. On dodaje da se LSV od 2006. do danas bori protiv tog ustava.

“Funkcioneri LSV su rekli da se sa time ne slažu i da će sve učiniti da se promeni. Radili smo na tome da se promene društvene okolnosti da bi se taj ustav promenio”, rekao je Kostreš.

Kostreš navodi da stvari moraju da se postave tako da se zna da je Vojvodina sastavni deo Srbije ali različita, da treba "da ima prava da bude drugačija, da upravlja svojim resursima, da odlučuje o svojoj budućnosti, da uređuje odnose u Vojvodini na drugaciji način”.

“Vojvodina je multtetnička sredina, gde svi imaju jednaka prava i to Vojvodini treba da bude priznato, to nije sedam posto, nisu tri direktora i RBV, to su politička prava koja Vojvodina mora da ima. Ne može Novi Sad da bude ni Niš ni Kruševac, Vojvodina je to što jeste i kao takva je deo Srbije i unapređuje Srbiju, a ne vuče je nazad", kaže Kostreš.

"Dogovorićemo se sa građanima"

Govoreći o načinima na koje LSV planira da promeni ono što im smeta sa Ustavom i statusom Vojvodine, Bojan Kostreš navodi da, zbog izbornog sistema koji favorizuje velike stranke, ova stranka ima mnogo manje odbornika nego što bi trebalo u odnosu na podršku koju uživa.

“DS ima 210.000 glasova, SNS 180.000, a LSV 110.000. LSV nema toliko manje glasova ni od DS ni od SNS koliko ima manje poslanika. Zbog izbornog sistema koji favorizuje velike stranke. Sa ovakvim izbornim sistemom teoretski jedna stranka može da ima samo jedan glas više od drugih i da ima dvotrećinsku većinu”, kaže Kostreš.

Kostreš kaže da postoji problem, pošto suštinski nikako da se dogovore, ali LSV namerava da se dogovori sa građanima.

"Ono što nas ohrabruje je da LSV ima sve veću podršku. Ona raste. Politika je veština mogućeg i možemo malim koracima da menjamo stvari. Ako bi dobili podršku, pravili bi oštrije rezove”, kaže Kostreš.

Koštreš dodaje da bi on, da je na mestu Pajtića, podneo ostavku ukoliko deklaracija ne dobije podršku u Skupštini. On dodaje da bi LSV želela veću autonomiju od one koja se nudi u Deklaraciji.

"Mi imamo problem sa DS, jer se nedovoljno aktivno i odlučno bori za autonomiju Vojvodine", smatra Kostreš.

On dodaje da je problem u tome što je u Srbiji nasilje legitimno.

"Plakati protiv Pajtića, protiv Nikolića, protiv Čanka, Vojvodina republika, pretnje novinarima, spiskovi sa NVO, plakati sa izdajicama, antisemitski plakati...Sve je to problem. Moramo da shvatimo da ako ne definišemo sistem vrednosti", kaže Kostreš.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kostreš: Ne može deklaracija bez sporne rečenice

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2013

Bez rečenice za koju je Bojan Pajtić rekao da može da se izbaci iz deklaracije, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za ovaj dokument u Skupštini Vojvodine, kaže Bojan Kostreš.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KOSTREŠ: Ne može Deklaracija bez rečenice

Izvor: Telegraf.rs, 16.Apr.2013

- Bez rečenice za koju je Bojan Pajtić rekao da može da se izbaci iz Deklaracije, LSV neće glasati za ovaj dokument u Skupštini Vojvodine - kaže zamenik predsednika LSV

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.