Izvor: B92, 24.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)mogući svi izbori u istom danu

Beograd -- Posle oštrih izjava političara u prvim reakcijama na spekulacije o predstojećem izborima, stranke sada ublažavaju stavove.

CESID je nedavno upozorio da građani Srbije visoko cene jedinstvo partija, a da sukobi, prvenstveno stranaka demokratskog bloka, mogu da utiču na izlaznost građana na referendum o ustavu. Zato su sada stranke ublažile neslaganja oko toga dsa li parlamentarni i predsednički izbori treba da budu održani istovremeno, kako je tražio Boris >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadić, ili ne, kakav je stav vladajućih stranaka.

U Demokratskoj stranci kažu da će se o datumu i o nivoima izbora u Srbiji razgovarati posle referenduma, kada bude usvojen novi ustav.

Iako kažu da je normalno i prirodno da budu raspisani izbori na svim nivoima, u DS-u ne žele da kažu da li će podržati ustavni zakon i ukoliko on ne bude predvideo da se istovremeno održe parlamentarni i predsednički izbora.

"O tome šta će da bude posle usvajanja ustava, videćemo kada prođe ovaj vrlo važan proces koji je sada u toku. Razgovaralćemo o svemu. Važno je da nov ustav građani potvrde, da on dobije legitimitet koji mogu da mu daju jedino građani Srbije i da posle toga što pre taj ustav stupi na snagu", kaže Dragan Petrović, potpredsednik DS-a.

U G17 Plus smatraju da iz tehničkih razloga nije moguće da se i parlamentarni i predsednički izbori održe u istom danu.

Članica Predsedništva te stranke, Snežana Plavšić-Stojanović, kaže da u decembru treba održati parlamentarne izbore kako bi se što pre izabrala nova vlada, usvojio budžet i nastavio posao. Ona kaže da su prekratki rokovi da bi se održali i predsednički izbori i da ne zna dokle se stiglo u razgovorima o datumu izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.