Izvor: Politika, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne licitiramo imenima za sastav vlade

Optimista sam, što znači da verujem da će se uvek pronaći neko rešenje, a na koje možda u početku i nismo pomišljali



Aleksandar Popović, ministar nauke i zaštite životne sredine i potpredsednik Demokratske stranke Srbije, kaže da je njegova stranka počela pripreme za lokalne izbore, a na pitanje da li su odbori DSS-a, posle prekjučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Demokratske stranke i G17 plus, dobili uputstvo da se pripremaju i za nove parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbore odgovara "diplomatski": "Oni uvek moraju da budu spremni za nove izbore".

Spekulacija o pripremama za nove izbore pojavila se dan posle prvog trojnog sastanka predstavnika pomenute tri grupacije, koji je završen neuspehom, pošto je DS i zvanično izašao sa predlogom da Božidar Đelić bude mandatar za sastav nove vlade, što je DSS odmah odbio.

"Mi smo od početka govorili da mora da se podeli odgovornost za najvažnije poslove u zemlji. Ne radi se tu o trci za foteljama, već potrebi da se, u krajnje osetljivo vreme, ostvari stabilnost koja nije moguća ukoliko postoji monopol jedne stranke na najvažnije funkcije, u situaciji kada raspoloženje birača nije takvo da jedna politička grupacija može da ostvaruje apsolutni monopol vlasti. Dakle, principijelno, za nas taj predlog nije bio prihvatljiv. I to se takođe znalo. Tako da smo tu gde smo", objašnjava Popović za "Politiku" dan posle trojnog sastanka.

INTERVJU

• Ako i jedna i druga strana ostanu pri stavovima koje su iznele pre dva dana, znači da slede novi izbori. Jeste li spremni na taj rizik?

– Ili će doći do konsenzusa stranaka koje sada razgovaraju o formiranju vlade, ili među njima neće biti dogovora, a u tom slučaju ni izbori nisu nemogući.

Šta znači konsenzus? Šesti princip?

– Pretpostavljam da logično i razumno zvuči ideja DSS-a da se do stabilnosti može doći jedino ako se postigne zajednički dogovor stranaka o podeli odgovornosti za poslove koji se moraju obaviti u interesu Srbije. Suprotno tome može neko da insistira i na principu da DSS treba da podrži apsolutnu vlast jedne stranke, ali mi sasvim jasno kažemo da to za nas nije prihvatljivo. Ko želi da ima apsolutnu vlast taj mora i sam, u svakom slučaju bez DSS-a, da obezbedi apsolutnu većinu od 126 poslanika u Skupštini.

• Pošto i dalje niko ne odstupa od svojih stavova, a procene govore da bi i posle eventualnih novih izbora opet iste stranke morale da pregovaraju o vladi, da li mislite da bi građani bili spremni da ponovo u istom broju glasaju o sopstvenom trošku za one koji nisu bili u stanju da se dogovore?

– Suviše je pretpostavki u ovom jednom pitanju. Pustimo da vreme odgovori na ovo višestruko složeno pitanje.

• Jeste li i Vi optimista nakon poslednjih razgovora, kao Dušan Petrović iz DS-a?

– Moj životni princip je da sam optimista, što znači da verujem da će se uvek pronaći neko rešenje, a na koje možda u početku i nismo pomišljali.

• Jedan od predloga da bi se ubrzali dogovori, kako se nezvanično moglo čuti, jeste da se DS odrekne mesta premijera, DSS mesta ministra policije, a G17 plus mesta ministra finansija. Za G17 plus je to prihvatljivo, a za DSS?

– Jedino pitanje koje je sada relevantno jeste da se odredi mandatar koji bi vodio buduće razgovore o preciziranju programa rada vlade i o strukturi buduće vlade. Posao mandatara je da usaglašava sa strankama kako će izgledati buduća vlada, a kao što je poznato do toga u ovom trenutku nije došlo, jer nemamo mandatara.

• To je jedna od kombinacija – ako bi se DS odrekao svog zahteva da Đelić bude premijer, da li bi onda DSS bio spreman da se odrekne mesta ministra policije?

– Razumem interes medija i javnosti da se što pre razjasni pitanje vlade, ali je sasvim nerealno da se bavimo gatanjem šta će biti ako bude, kada, ponavljam, nije rešeno ključno pitanje mandatara. Osim toga DSS nije javno izašao niti licitirao imenima za sastav vlade.

• Jeste vaš koalicioni partner Velimir Ilić rekao da je Vojislav Koštunica najbolji kandidat za mesto premijera, a Dragan Jočić za ministra policije?

– Ne mislim da je to sporno. Vojislav Koštunica jeste bio odličan premijer, a Dragan Jočić odličan ministar policije. Uostalom, u drugim su se vremenima mafije stvarale i jačale, za vreme ministra Jočića su hapšene. Jasno je da treba za dobro države da nastavi sa tim poslom.

• U medijima se navodi iz nezvaničnih izvora da DSS traži mesto premijera, ministra policije, nauke, ekonomskih odnosa sa inostranstvom...

– Pošto nije rešeno pitanje mandatara bilo bi neozbiljno da se unapred razgovara o onome šta je njegov posao. Tako da je reč o nezvaničnim izvorima koji jednostavno nisu tačni.

Hoće li opet važiti tzv. feudalni princip podele ministarstava?

– Moj lični stav je prilično jasan – da državni sekretari i ministar budu iz različitih stranaka, ali i da ministar treba da odlučuje o tome ko će mu biti u timu.

• Zanimljivo je da se u svim medijskim spekulacijama o željama stranaka za pojedina mesta ne pominje da je mesto šefa BIA želja DSS-a. Da li to znači da je DSS već "preboleo" Radeta Bulatovića?

– Ako se vlada bude sastavljala preko želja koje pojedine stranke iskazuju preko medija, onda bi ta vlada imala makar 50 ministara. Poznato je, a vi novinari najbolje znate, da DSS nikada nije imao manir da preko medija sastavlja vladu. Kao što dobro znate da nije praksa DSS-a da "preboli" svoje ljude.

• LDP je očigledno definitivno ispao iz kombinacije za buduću vladu, ali je predviđeno učešće pojedinih stranaka manjina. Kojih? Hoće li biti mesta, na primer, za stranku Rize Halimija?

– Mislim da se stranka gospodina Halimija jasno izjasnila tokom rasprave u Skupštini o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju Srbije, a to je pitanje budućeg uređenja pokrajine Kosovo i Metohija. Kao što LDP koji se zalaže za rasturanje Srbije i prekrajanje njenih granica ne može u vladu, to isto pravilo mora važiti za sve stranke.

• Može li to da destimuliše Albance na jugu Srbije da sledeći put učestvuju u izbornoj trci?

– Svaka stranka mora da poštuje Ustav Srbije i da bude lojalna državi Srbiji. To su elementarna pravila koja važe u svim državama, pa se podrazumeva da moraju važiti i u Srbiji.

• Mlađan Dinkić predlaže da se na sledećem sastanku pojave i Boris Tadić i Vojislav Koštunica, jer bi se tako brže došlo do dogovora. Hoće li se Koštunica pojaviti?

– DSS je odgovorno i konstruktivno učestvovao u svim dosadašnjim razgovorima, ali je i jasno stavio do znanja da neće da učestvuje u zamajavanju naroda. Prosto je zrelo da se stvar raščisti.

• Da li su Tadić i Koštunica direktno razgovarali o formiranju vlade?

– Svi razgovori o formiranju vlade bili su javni i poznato je da takvog sastanka nije bilo.

• Da li bi eventualni nepovoljni ishod sednice Saveta bezbednosti o Kosmetu mogao na neki način da utiče na formiranje vlade? Ili mislite da će vlada biti formirana pre nego što se u Savetu bezbednosti bude raspravljalo o Ahtisarijevom predlogu?

– Skupština Srbije je usvojila Rezoluciju o Kosovu koja je jasna i obavezujuća za svaku vladu i sve državne organe. Svi znamo stav Srbije o Ahtisarijevom planu, da se radi o protivpravnom i nelegitimnom predlogu. Takav predlog ne ispunjava ni formalne, ni suštinske uslove da ga razmatra SB. Potpuno sam uveren da će SB poštovati Povelju UN-a i da je Ahtisarijev predlog već osuđen na propast. Sada je najvažnije da se pokrene novi pregovarački proces sa novim međunarodnim posrednikom koji će izvući pouke iz Ahtisarijevih velikih grešaka. Uveren sam da neće doći do rezolucije SB kojom bi se podelila Srbija na dva dela, ne samo zato što je Ruska Federacija više puta pokazala svoju principijelnost, već i zato što sumnjam da se može desiti da devet članica Saveta bezbednosti glasa za rušenje Povelje UN i otmicu dela teritorije jedne demokratske države.

• U slučaju da ne bude tako, da li je u pregovorima o vladi prihvaćena vaša platforma o KiM, naročito deo o zaoštravanju odnosa sa zemljama koje bi eventualno priznale nezavisnost Kosmeta?

– Sasvim je jasno da će Srbija odreagovati na način na koji svaka normalna, demokratska, civilizovana zemlja mora da reaguje u takvom slučaju.

• Da ne bi opet bilo različitih tumačenja – šta podrazumeva to kad kažete da će Srbija reagovati onako kako mora?

– U pravom trenutku ćemo otkrivati jednu po jednu našu kartu za situacije do koje bi možda moglo da dođe. Nijedna država preko novina ne govori sve što misli da uradi kada se radi o ovako važnim pitanjima.

Dakle, može li da se kaže da je prihvaćena platforma DSS-a?

– Sasvim je jasno da oko Kosova i Metohije ne sme biti nikakvih razlika.

B. Baković
M. Vesić

-----------------------------------------------------------

Tadić: Neophodno što pre formirati vladu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je neophodno što pre formirati vladu, kako bi Srbija, pre svega, na adekvatan način učestvovala u rešavanju budućeg statusa Kosmeta. "Formiranje vlade Srbije je izuzetno važno jer bez nje ne možemo na adekvatan način razgovarati pre svega, o budućnosti Kosova i braniti naše interese", rekao je novinarima Tadić nakon razgovora sa članovima delegacije Socijalističke internacionale.

Srpski predsednik je kazao da je u formiranju vlade potrebno postići kompromis i izrazio spremnost da preuzme "svoj deo odgovornosti". "Kao što je i u pregovorima o Kosovu neophodno postići kompromis, tako je i u formiranju vlade Srbije neophodno postići politički kompromis. Ja sam spreman, i u jednom i u drugom smislu, da preuzmem svoj deo odgovornosti", rekao je Tadić.

Beta

[objavljeno: 22.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.