Naumov: Nepoželjan gest bratske CG

Izvor: B92, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naumov: Nepoželjan gest bratske CG

Radomir Naumov (FoNet)

Beograd -- Ministar vera Srbije Radomir Naumov je istakao da je Crna Gora ugrozila službena prava episkopu mileševskom Filaretu.

"Uz puno uvažavanje prava Crne Gore da primenjuje svoje propise, sa žaljenjem konstatujem da su u ovom slučaju očigledno ugrožena i ograničena službena prava episkopa mileševskog, kao i verska prava i slobode određenog broja pravoslavnih sveštenika i građana Crne Gore", poručio je Naumov u pismu ministru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore Jusufu Kalamperoviću.

Navodeći da se delovi Eparhije mileševske nalaze na teritoriji Crne Gore, Naumov je poručio Kalamperoviću da mu je poznato da se granice crkve i granice države ne podudaraju i da Srpska pravoslavna crkva ima svoje organizacione jedinice i celine ne samo u susednim državama, nego i u svim evropskim i mnogim prekookeanskim zemljama.

"Ni jedna od tih evropskih i svetskih država nikada nije ometala ni jednog pravoslavnog episkopa u vršenju arhipastirske dužnosti. Ožalošćeni smo i razočarani što je takav nepoželjan gest prva i jedina učinila bratska i prijateljska Crna Gora", piše Naumov.

Podsetimo, crnogorska policija je nedavno sprovela vladiku Filareta do granice sa Srbijom. Njemu je u Crnu Goru, ali i u zemlje EU, zabranjen ulaz jer se nalazi na na spisku osoba koje su navodno pomagale optuženima za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Naumov je, na kraju pisma Kalamperoviću, istakao da je Vladi Crne Gore, jednako kao i Vladi Srbije, stalo do toga "da se ova neprijatna i nepoželjna situacija što pre prevaziđe na dobrobit vernika celokupne Mileševske eparhije".

"Moraju se poštovati preporuke Tribunala i EU"

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamerović izjavio je danas da Crna Gora mora da poštuje zahtev Haškog tribunala da osobama koje su osumnjičene da pomažu beguncima zabrani ulazak u Crnu Goru.

Povodom slučaja episkopa mileševskog Filareta koji se nalazi na toj listi, Kalamperović je agenciji Beta rekao da državni organi Crne Gore "nikoga ne sprečavaju u vršenju verskih obreda i ispoljavanju vere", ali da se moraju poštovati obaveze prema Tribunalu kao i zaključci EU.

On je kazao da nije dobio pismo srpskog ministra vera Radomira Naumova koji je izrazio žaljenje zbog onemogućavanja episkopu Filaretu da obavlja službu u delovima eparhije koji se nalaze u Crnoj Gori.

Kalamperović je naveo da je Tribunal u maju crnogorskim državnim organima dostavio spisak od 46 osoba sa zahtevom da im se zabrani ulazak u Crnu Goru i dodao da je među njima i episkop mileševski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.