Naučnici razvijaju aplikaciju koja će razumeti zašto beba plače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2019, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici razvijaju aplikaciju koja će razumeti zašto beba plače

Roditelji jedino na osnovu bebinog plača mogu znati šta joj treba, ali zabrinuti i neiskusni često teško razumeju u čemu je problem. Grupa američkih i kineskih naučnika radi na razvoju sistema veštačke inteligencije koji može da razlikuje kada beba plače zato što je gladna, bolesna ili želi da je uzmemo u naručje.

Svaka vrsta bebinog plača ima određena zajednička obeležja koja roditelji uspevaju da prepoznaju svesno ili nesvesno. Roditeljima polazi za rukom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protumače plač svojih beba, mada se često dešava da se ne slažu, ali i da pogreše.

Naučnicima je bilo teško da otkriju obrasce koji se pojavljuju u raznim vrstama dečjeg plača, ali su uspeli da razviju algoritme i aplikaciju veštačke inteligencije koja će rešiti ovaj problem.

Rezultate istraživanja su zajedno objavili Institut elektrotehničkih nauka i kinesko Udruženje za automatizaciju.

Njihova aplikacija koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje već koriste kompanije poput „Gugla“ i „Amazona“, kako bi prepoznali i protumačili različite karakteristike bebinog plača.

„Kao i u određenom jeziku i ljudskom govoru, u zvuku plača postoji mnogo podataka koji su povezani sa stanjem zdravlja“, ističe profesorka Ličuan Liu, sa univerziteta u Severnom Ilinoisu i jedna od članica istraživačkog tima.

Naučnici su koristili metod kompresivnog očitavanja, proces koji rekonstruiše signal na osnovu oskudnih podataka, ili kada je zvuk snimljen u bučnom okruženju. Oni su razvili algoritam koji može da prepozna kada je plač normalan, a kada ukazuje na bol.

Istraživači se nadaju da će ovaj algoritam pomoći ne samo roditeljima, već i zdravstvenim radnicima.

Kako su naglasili u Udruženju za automatizaciju, algoritam se može koristiti širom sveta jer nije vazan za konkretnu bebu. Istraživači se nadaju da će ovaj algoritam pomoći pre svega u zdravstvenim ustanovama u kojima se osoblje oslanja isključivo na iskustvo.

„Krajnji cilj ovog projekta su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i staratelje. Sarađujemo sa bolnicama i medicinskim istraživačkim centrima, kako bismo dobili što više podataka koji će olakšati rad u kliničkoj praksi“, naglašava profesorka Liu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.