Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nataša Mićić u poseti Bujanovcu

Bujanovac -- Vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Mićić razgovarala je u utorak sa predsednicima opština Bujanovac, Preševo i Medvedja o ekonomskoj situaciji i problemima stanovništva na krajnjem jugu republike. Nataša Mićić je, nakon sastanka u Bujanovcu, izjavila novinarima da očekuje da će državne vlasti, u saradnji sa lokalnom samoupravom, uspeti da očuvaju mir na jugu Srbije.

"Nasilje nije politika, i ne propoveda ga ni Biblija ni Kuran, i mi svi zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da sprečimo ljude pomračenih umova koji su krenuli u krvavi pir ubijajući decu", rekla je Nataša Mićić. Predsednici opština Bujanovac, Preševo i Medveđa istakli su na sastanku da je glavni problem stanovništva krajnjeg juga Srbije siromaštvo i loši uslovi života, i zatražili veću pomoć od države. Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi pozvao je Natašu Mićić da se zauzme za uključivanje Albanaca u državne organe Srbije, počevši od sudstva. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ne veruje da će biti eskalacije sukoba, ali očekuje još pojedinačnih incidenata kako se bliži početak pregovora između Beograd i Prištine. On je ocenio da albanski ekstremisti pokušavaju da oružjem sebe nametnu kao pregovaračku snagu: "Cilj ovih napora jeste da se skrene pažnja na jug Srbije i da jug Srbije bude deo paketa u pregovorima Beograda i Prištine. To je za nas potpuno neprihvatljivo. Mi nastojimo da problem rešimo na jedan demokratski način, pre svega integracijom Albanaca u državni i politički sistem. Problem Kosova je potpuno drugi, on će se rešavati konvencionalnim političkim i demokratskim sredstvima, koji će se rešavati dijalogom sa legitimnim političkim predstavnicima Albanaca", kaže Ljajić.

Ljajić je rekao da država nastoji da probleme na jugu Srbije reši demokratskim putem, potpunom integracijom Albanaca u politički sistem zemlje. "Država neće pristati na ucene i nikakvo nasilje neće uticati na to da izmenimo prioritete i pregovaramo sa onima koji su se odmetnuli u šume i uzeli oružje", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.