Izvor: B92, 03.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Glavašu

Zagreb -- Svedočenjem novinarke "Glasa Slavonije" Ane Diklić i bivšeg pripadnika Prištapske jedinice pukovnika Stanka Viševića nastavljeno je suđenje Branimiru Glavašu.

Glavaš je pred zagrebačkim Županijskim sudom, optužen za zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Novinarka Diklić pozvana je kao autorka monografije o osječkoj 160. brigadi.

U toj monografiji se, među imenima vojnih jedinica, spominju i takozvana Branimirova osječka bojna, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čijim se pripadnicima sudi u ovom postupku i koji su optuzeni za zločine protiv srpskih civila.

Svedokinja je pred sudskim većem izjavila da se njena publikacije ne može smatrati monografijom, jer u njenom pisanju nije korišćen naučni pristup temi, već knjiga govori isključivo o herojstvima tadašnjih pripadnika odbrane grada.

Ona je upozorila da su mnogi branitelji s kojima je tada razgovarala preuveličavali razne događaje i koristili Glavaševo ime u pogrešnom kontekstu, jer se on tada doživljavao kao simbol odbrane grada.

Državno tužilaštvo, koje tvrdi da je Glavaš od početka sukoba bio glavna vojna i politička figura u Osijeku, prigovorilo je toj izjavi, navodeći da je Diklićeva želela svojom izjavom da otkloni sve faktografske elemente koji se navode u monografiji.

Drugi saslušani svedok, pukovnik Stanko Višević, svedočio je o ubistvu civila Čedomira Vučkovića koji se u optužnici pominje kao jedna od žrtava.

Tužilaštvo tvrdi da je Vučković pre ubistva u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, na čijem je čelu tada bio Glavaš, navodno bio mučen i prisiljen da pije kiselinu iz akumulatora.

Kao i ostali svedoci iz Prištapske bojne, Višević je kazao da je Vučković ubijen u dvorištu Sekretarijata, što se poklapa sa tvrdnjama Glavaševe odbrane koja tvrdi da je Vučković ustrijeljen nakon što je preskočio ogradu.

Višević je kazao da je kraj Vučkovićevog tela pronašao automatsku pušku, najverojatnije tipa "tomson" i dodao da je čuo pucnje u hodniku Sekretarijata, nakon čega na dvorištu video čoveka koji više nije bio živ.

"Mislim da sam prvi došao do njega. Nakon toga su došli drugi, a među njima i Glavaš, koji je kazao da niko ne dira mesto događaja", rekao je Višević, navodeći da je desetak dana kasnije čuo da je na Vučkovića pucao Krunoslav Fehir.

Svedok Krunoslav Fehir u istrazi je izjavio da je u Vučkovića, nakon mučenja, pucao municijom koju mu je lično dao Glavaš.

U postupku u hrvatskoj javnosti poznatoj pod nazivom "slučaj garaža", Glavaš se tereti da je svojim podređenima naredio hapšenje, maltretiranje više civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Dvojica civila Čedomir Vučković i Đorđe Petković su tada brutalno ubijeni.

Protiv Glavaša i ostalih kooptuženih na istom se sudu vodi još jedan postupak, poznat kao "slučaj selotejp".

U tom slučaju on se tereti da je 1991. godine u Osijeku izdavao naredbe za hapšenje, maltretiranje i potom likvidaciju 10 civila srpske nacionalnosti, koji su posle bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.