Polemika u Skupštini o Fruškogorskom koridoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika u Skupštini o Fruškogorskom koridoru

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović polemisao je danas sa poslanicima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Stranke moderne Srbije (SMS) o izgradnji puta Novi Sad-Ruma koji su tvrdili da za taj projekat nije dovoljno 200 miliona dinara, koliko je Vlada namenila u budžetu za 2020. godinu.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić predložila je da se sa pozicije Ministarstva odbrane, sa dela za nabavku mašina i opreme, "skine oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 4,5 milijardi dinara" i prebaci na druge pozicije koje su značajnije za Srbiju, između ostalog na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izgradnju puta prvog B reda Novi Sad-Ruma, takozvani Fruškogorski koridor.

U predloženom budžetu za taj put "namenjeno je samo 200 miliona dinara" za završetak dokumentacije, rekla je Lazić, navodeći kako se na Fruškoj gori, oko tog puta, ne vidi nijedan ašov, niti radnik.

Reagujući na te primedbe ministar Nedimović je naglasi da je auto-put Novi Sad – Ruma potreban i da je zato Vlada Srbije u Predlogu zakona o budžetu "definisala sredstva koja su neophodna za njegovu izgradnju".

On je objasnio da je projektna dokumentacija urađena, da treba da se završi eksproprijacija i ugovore finansijski detalji ugovora sa izvođačem.

Građevinske mašine, kako je naveo Nedimović, pripremaju čvorišta koja će služiti kasnijim aktivnostima na tom putu u 2020. godini.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić ocenio je da je dobro što su budžetom predviđena sredstva za gradnju Fruškogorskog koridora, od Novog Sada, preko Rume, Šapca do Loznice i takođe ukazao da je za izgradnju te deonice budžetom za 2020. planirano samo 200 miliona dinara, ocenivši kako to "nije dovoljno ni da se započnu radovi".

"Krediti koji su predviđeni nisu novac koji je planiran da se potroši u 2020. godini za izgradnju ove deonice", rekao je Đurić i dodao da su za ovu deonicu predviđeni krediti u iznosu od milijardu evra, ali se ne zna kada će biti uzeti.

Lazić je navela i da bi više sredstava trebalo da se odvoji i za Ministarstvo zaštite životne sredine i to, pre svega, za Zeleni fond i ocenila da je predloženim budžetom "oblast zaštite životne sredine potcenjena" .

"Samo 7,9 milijardi dinara je namenjeno za Ministarstvo zaštite životne sredine. Kada se pogleda u odnosu na ukupan budžet to je nešto manje od 0,6 odsto", istakla je ona. Lazić je sugerisala i da bi u razdelu za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebalo "pojačati" budžetski fond za upravljanje vodama, "s obzirom da je sektor voda u Srbiji u zabrinjavajućem stanju".

Nedimović se saglasio da je neophodno uložiti sredstva u zaštitu životne sredine i naveo da će za Ministarstvo zaštite životne sredine u 2020. biti izdvojeno 7,9 milijardi dinara, što je tri puta više nego kada je on bio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Rasprava o 115 amandmana

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o 115 amandmana na Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu.

Predlogom budžeta predviđeni su budžetski prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Poslanici vlasti podržavaju predloženi budžet, jer je, kako su naveli razvojni i predviđa rast životnog standarda, dok je deo opozicije koji ne prisustvuje plenumskim raspravama budžet kritikovao iz skupštinskog hola, ocenama da je predizborni.

Prvi put je Predlog budžeta jedina tačka na dnevnom redu sednice.

Poslanici će sutra započeti novu sednicu na kojoj je 16 tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za ovu godinu, izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završena rasprava o amandmanima na predloženi budžet

Izvor: RTS, 27.Nov.2019

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu. Sutra počinje nova sednica na kojoj je 16 tačaka dnevnog reda. . U raspravi o budžetu za narednu godinu, poslanici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.