Izvor: B92, 10.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena rasprava o amandmanima na Zakon o radiodifuziji

Beograd -- Skupstina Srbije pocela je u sredu raspravu o amandmanima na Zakon o radiodifuziji. Tokom prepodnevnog dela sednice predstavnici opozicije izrazili sumnju u politicku nezavisnost buduce agencije za radiodifuziju.

Predsednik odbora za kulturu i informisanje Ivan Andric izjavio je za B92 da je taj odbor tek u sredu zavrsio raspravu o preko 150 amandmana koji su podneti na Zakon o radiodifuziji. Andric je naveo da je prihvaceno samo desetak predlozenih amandmana. "Postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan amandman jednog poslanika DOS-a, koji je preslikan amandman koji nam je poslao ANEM. ANEM je predlozio da se Skupstina odrekne svog clana Saveta i da on bude izabran tako sto bi se jedna druga kategorija predlagaca podelila na dve. Mi cemo taj amandman staviti pred Skupstinu da ga proverimo, on nije prosao Odbor. Proslo je desetak amandmana koji se ticu promene rokova, i neki amandmani za koje su nam sluzbe u Skupstini skrenule paznju da postoje rupe u zakonu, na primer sta se desva ako niko od clanova Saveta ne dobije dovoljnu podrsku u skupstini, tako da smo predvideli sada proceduru kojom se ceo postupak obnavlja po istom principu", kaze Andric.

Skupstina Srbije prekinula je u 18 sati raspravu o amandmanima na Predlog zakona o radiodifuziji, a zasedanje ce biti nastavljeno sutra. Potpredsednik vlade Zarko Korac odbacio je kao neosnovane primedbe opozicije da ce Savet agencije za radiodifuziju biti pod kontrolom drzave i ponovio da clanovi tog tela nisu predstavnici institucija koje ih predlazu, sto je naglaseno i u Zakonu.

Predlog zakona o borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije bice uvrsten u dnevni red vanredne sednice parlamenta Srbije, koja je u toku - potvrdio je sef poslanicke grupe DOS-a Cedomir Jovanovic. "Zakon bi mogao da stupi na snagu vec narednog petka", izjavio je Jovanovic. On je naglasio da se do teksta zakona doslo uz uvazavanje medjunarodnih standarda i analiza trendova u zemljama u okruzenju, koje su imale slicne probleme sa organizovanim kriminalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.