Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljamo čim Mladić bude u Hagu

Beograd -- Oli Ren kaže da se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji mogu nastaviti istog dana kada bude uhapšen Ratko Mladić.

Komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren je najavio da bi građani Srbije od 2007. godine mogli da računaju na jeftinije vize za put u zemlje Evropske unije, ali da razgovori o pridruživanju i stabilizaciji sa Briselom neće biti nastavljeni sve dok Ratko Mladić ne bude izručen Haškom tribunalu.

Evropski komesar za proširenje Oli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ren izjavio je u intervjuu za B92 da je zvaničnicima Srbije i Crne Gore savetovao da se što pre dogovore o "plišanom razlazu". Posle toga Srbija će, uz izmenjen mandat, nastaviti proces evropskih integracija a Crna Gora će dobiti novi mandat. Na pitanje da li je opravdan strah u Srbiji da bi, posle razlaza Srbije i Crne Gore, Srbija mogla biti suočena sa problemom verifikacije mandata da nastavi pregovore sa EU, Ren kaže da bi modifikacija mandata koji je imala državna zajednica u mandat Srbije trebalo da bude tehničko pitanje.

"Od članica Evropske unije zavisi da li će usvojiti izmenjeni mandat. Odluka je na njima. Ja ću, u ime komisije predložiti da se izmenjani mandat za pregovore usvoji bez odlaganja kao tehničko pitanje. Za srbiju je sada važnije da ostvari punu saradnju sa haškim tribunalom odnosno da Ratka Mladića izruči Hagu. Na to srbija treba da se koncentriše. Lopta je u srpskom dvorištu! Mi u EU možemo da nastavimo razgovore o stabilizaciji i pridruživanju bilo kada, čak i istog dana kada se ostvari puna saradnja", rekao je Ren.

Odgovarajući na pitanje da li mu je srpski premijer Koštunica, u martu obećao da će problem Mladic biti rešen do kraja aprila, Ren je rekao: "Obično oklevam da iznosim detalje telefonskih razgovora sa stranim zvaničnicima u medije. Ali, jasno je da smo mi tada rekli u Srbiji da Mladić mora biti uhapšen i da smo shvatili da se po tom pitanju slažemo kako razgovori o stabilizaciji i pridruživanju ne bi bili prekinuti."

Evropski komesar za pridruženje dodao je da dijalog sa Beogradom nije prekinut uprkos neispunjenom obećanju da će Mladić biti prebačen u Hag. Oli Ren je dodao da i ostali optuženi za ratne zločine moraju biti izručeni Hagu, uključujući i Radovana Karadžića ali da u ovom trenutku prioritet ostaje hapšenje Mladića.

Ren je na konferenciji za novinare u pauzi sastanka regionalnog stola Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, rekao da je sa premijerom Srbije, Vojislavom Koštunicom, juče imao iskren razgovor o saradnji sa Haškim tribunalom i o referendumu u Crnoj Gori. On je dodao da je ohrabrio Koštunicu i sve lidere i u Srbiji i u Crnoj Gori da poštuju sva referendumska pravila. Referendum je, prema njegovoj oceni, bio slobodan i fer. "Kada budu objavljeni rezultati, verujem da će i Beograd i Podgorica bez nepotrebnog odlaganja početi razgovore o razdvajanju", rekao je Oli Ren.

Predsednik Srbije Boris Tadić se nada da će pregovori početi uskoro, i da će se sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, zaključiti do kraja godine: "Očekujemo puno razumevanje EU, vezano za ovaj cilj. Mi veoma dobro znamo naše obaveze, uključujući i našu obavezu saradnje sa haškim tribunalom".

Saradnja za napredak i stabilnost

Učesnici regionalnog radnog stola Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, koji je danas održan u Beogradu, poručili su da saradnja mora da ostane glavni prioritet kako bi se unapredila politička stabilnost i ekonomski oporavak regiona.

Više od 300 predstavnika 80 zemalja i međunarodnih organizacija, složilo se da se Pakt stabilnosti jugoistočne Evrope postepeno do početka 2008. preobrazi u Regionalni savet za saradnju (RSS). Novi savet će okupljati predstavnike zemalja jugoistočne Evrope i međunarodne zajednice, uključujući i kosovski UNMIK. Za razliku od Pakta stabilnosti koji je trenutno aktivan u 25 različitih oblasti, RSS će se koncentrisati na pet ključnih pitanja - ekonomski i socijalni razvoj, infrastrukturu, unutrašnje poslove i pravosuđe, bezbednosnu saradnju i izgradnju ljudskog kapitala.

Do proleća 2007. zemlje učesnice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi trebalo bi da kandiduju jakog političkog lidera iz regiona za novog generalnog sekretara RSS-a. Pakt je saopštio da će RSS zajednički finansirati zemlje regiona, Evropska komisija i zainteresovani donatori.

U zaključcima regionalnog radnog stola je naglašeno da će razvoj parlamentarne saradnje takođe biti jedan od zadataka novog Saveta.

Učesnici regionalnog radnog stola pozdravili su, kako se navodi u saopštenju, uspešno organizovani referendum u CG i pozvali Beograd i Podgoricu da pokrenu direktan dijalog, kako bi što pre postigli sporazum o kontinuiranom učešću Crne Gore i Srbije u regionalnim procesima saradnje koji su pod okriljem Pakta stabilnosti.

Učesnici sastanka konstatovali su i da je Kosovo pod rukovodstvom UNMIK-a učinilo značajan napredak u regionalnim aktivnostima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.