Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju se pregovori s EU

Brisel -- Evropski komesar Oli Ren i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić sutra obnavljaju pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

Uoči odlaska u Brisel, Đelić je za B92 rekao da Srbija do letnjeg odmora može da završi tehnički deo pregovora ali da potpisivanje Sporazuma zavisi od ispunjavanja preostalih obaveza prema Haškom sudu. Nastavak pregovora u Briselu biće obeležen svečanije nego što je to uobičajeno jer će, na čelu ekspertskih timova koji će otvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novu rundu pregovora, ovoga puta biti Oli Ren i Božidar Đelić

Posle kraće ceremonije kojom Evropska komisija još jednom iskrazuje podršku evrointegracijama Srbije, pregovarački timovi vratiće se poslu koji je prekinut pre više od godinu dana, zbog nesaradnje beograda sa haskim tribunalom.

Pregovarački timovi Unije i Srbije već su postigli saglasnost o 80 odsto stavki iz Sporazuma. Na dnevnom redu nastavka biće pitanja izvoza mesa, carinskih uredbi, pitanja iz oblasti bezbednosti, kontrole naoružanja i ljudskih prava.

Sva ta pitanja mogu biti rešena do kraja jula meseca kaže Božidar Đelić: "Tehnički, ukoliko evrokrate ne odu na odmor prerano, možemo da odradimo dve plus dve runde i da do kraja jula tehnički završimo posao. U tom smislu bi mogli da odemo na godišnje odmore sa završenim tehničkim poslom. Znamo da bi zaključili sporazum moramo završiti saradnju sa Haškim tribunalom i to je drugi deo posla koji može da se desi u danima i mesecima koji dolaze. U svakom slučaju to je uslov da zaključimo sporazum i dovedemo do kraja do kraja godine i da počne da deluje od januara 2008", kaže Đelić.

Đelić podseća da je, potpisivanje sporazuma korak napred ka statusu zemlje kandidata za članstvo u uniji. Taj status, omogućiće Srbiji pristup razvojnim fondovima unije: "To u brojkama znači da sa nekih malo manje od 200 miliona evra možemo u veoma kratkom periodu dupliramo i pređemo na 500-600 miliona evra i do kraja mandata ove vlade dođemo do milijardu evra iz evropskog budžeta za Srbiju".

Đelić kaže da je cilj Vlade da se Srbija do 2009. godine nađe na tzv. beloj šengenskoj listi, što će građanima omogućiti da bez viza putuju u zemlje Unije.

O toj temi, najavljuje Đelic razgovaraće se već na prvim sastancima sa zvaničnicima Brisela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.