Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastaviti s jačanjem tradicionalnih odnosa

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović ocenili su posle jučerašnjeg sastanka u palati „Srbija“ da dve zemlje, i pored različitog stava o pitanju statusa Kosova i Metohije, treba da nastave da jačaju tradicionalno dobre bilateralne odnose.

Tadić je izrazio očekivanje da će ambasador Crne Gore u Srbiji uskoro biti imenovan. On je istakao da, i pored različitog viđenja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, dve države smatraju da kulturno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << blago, identitet i ljudska prava Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji moraju biti zaštićeni.

Predsednik Srbije je posebno naglasio da istovremeno i Srbija i Crna Gora moraju raditi na očuvanju identiteta i srpskog i crnogorskog naroda na svojoj teritoriji.

- Za Srbiju nije prihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori budu manjina, već moraju biti autohton narod, kao i Crnogorci u Srbiji - poručio je Tadić.

Vujanović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su dve države potpisale niz bilateralnih sporazuma i rekao da očekuje da će uskoro biti prevaziđene i razlike u odnosu dve države prema pitanju dvojnog državljanstva.

- Mi treba da budemo dve najbliže države u međunarodnoj zajednici - naglasio je Vujanović, koji je susretom sa Borisom Tadićem započeo zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji.

Posle posete Beogradu očekuje se da će odnosi Srbije i Crne Gore krenuti uzlaznom linijom, tim pre što su, kako je naveo ranije Vujanović, predsednici dveju država „pristalice formule“ da odnosi dve zemlje trebalo da budu primer dobrih odnosa ne samo na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi, već i u međunarodnoj zajednici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.