Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Tufegdžiću

Beograd -- Sudija Prvog opštinskog suda zatražila od vojnog odeljenja Okružnog suda da joj hitno dostavi spise iz slučaja "Topčider".

Na suđenju bivšem sudiji Vojnog suda Vuku Tufegdžiću po privatnoj tužbi roditelja vojnika Dragana Jakovljevića koji je nastradao u kasarni na Topčideru, sudija Prvog opštinskog suda Jasmina Vasović zatražila je po treći put od vojnog odeljenja Okružnog suda da joj hitno dostavi spise iz slučaja "Topčider".

Jakovljevićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodala da će se obratiti predsedniku suda ukoliko spise ne dobije do 24. septembra. Porodica Jakovljević tužila je Tufegdžića da je oklevetao njihovog sina, pokušavajući da sakrije istinu o njegovoj smrti i da javnost ubedi da je ubica ili samoubica.

Suđenje je pokrenuto po privatnoj tužbi roditelja vojnika Dragana Jakovljevića, stradalog 5. oktobra 2004. u kasarni na Topčideru. Porodica Jakovljević tužila je Tufegdžića da je oklevetao njihovog sina, pokušavajući da sakrije istinu o njegovoj smrti i da javnost ubedi da je on ubica ili samoubica.

Bivši istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić, tokom suđenja ostao je pri tvrdnjama iznetim u pojedinim medijima, da je Dražen Jakovljević bio "vojnik druge kategorije" i da ne zna kako je kao takav mogao da bude pripadnik elitne jedinice kakva je bila Gardijska brigada.

Tufegdžić je, takođe, rekao da je Jakovljević imao smanjeni koeficijent inteligencije i da njegove navode mogu da potvrde bivši predsednik vojnog suda Đorđe Trifunović i vojni policajac Miodrag Trkulja za koje je predložio da se saslušaju.

Vladan Batić, jedan od advokata porodice Jakovljević, usporotivio se tom predlogu i nazvao ga irelevantnim. "O tim dokazima okrivljenog sudija nije odlučila nego je odlučila da pribavi čitav spis Topčider, spis koji praktično uglavnom datira iz vojnog pravosuđa, a vodio ga je upravo Tufegdžić. Mi se nismo tome protivili", kazao je Batić.

Inače, spis Topčider koji je sudija tražila od Okružnog suda sada je u FBI-u, gde se vrši veštačenje koje je Visbaden odbio da uradi, a koje bi trebalo da pokaže kako su vojnici stradali.

Janko Jakovljević, otac Dragana Jakoveljvića kaže da se nažalost bliži se 5. oktobar kada će se navršiti tri godine od ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u Topčideru. "Eto provodeći puno vremena po tom Beogradu, po sudu, dokazivajući njegove sposobnosti kao njegove porodice. Nadamo se i toj pravoj istini, da ćemo doći do pravih podataka", rekao je Jakovljević.

Podsećamo, vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine, na straži ispred podzemnog objekta "Karaš" u kasarni na Topčideru u Beogradu.

Vođene su dve istrage. Vojna je utvrdila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, dok je nezavisna komisija utvrdila da ih je neko ubio.

Slučaj sada ispituju eksperti američke federalne policije.

Nastavak suđenja Tufegdžiću zakazan je za 2. novembar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.