Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak srpsko-albanskih razgovora

Beč -- Skoro godinu dana od prvog sastanka zvaničnika Beograda i Prištine, u Beču su u utorak nastavljeni razgovori.

Predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini razgovarali su u Beču o planovima za decentralizaciju vlasti na Kosovu. U organizaciji kancelarije SAD na Kosovu predstavljeni su planovi Saveta Evrope, Vlade Srbije i Plan UNMIK-a i kosovskih vlasti. Savetnik predsednika Srbije Branko Radujko zadovoljan je prvim i najavljuje nove razgovore o decentralizaciji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Jako je važno da smo razgovarali o ovim temama u atmosferi vrlo otvorenog dijaloga, vrlo iskrene analize sva tri plana, iskreni prigovori, iskrene sugestije na ravnopravnim osnovama što verovatno daje po prvi put puni legitimitet Beogradskom planu, jer je bilo zaista na ravnopravnim osnovama razgovarano o sva tri plana. Razgovori će verovatno biti nastavljeni, ovo je proces i očekujemo da tokom tih daljih razgovora dođe do najboljeg rešenja za sve stanovnike Kosova i Metohije. Ono što je potreba srpske zajednice je samouprava koja bi omogućila onima koji su još uvek tamo da ostanu, bezbedno i normalno žive i onima koji žele da se vrate da se stvore uslovi za stalni povratak."

Decentralizacija Kosova je suština za uspostavljanje sistema koji bi zaštitio manjine, objašnjava Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. On kaže da sastanak u Beču ima poseban značaj i zbog toga što je plan vade Srbije predstavljen ravnopravno sa ostala dva predloga, što je bio uslov Beograda za sve dalje razgovore: "Za Beograd ovaj sastanak može biti i više od dobrog početka. To znači da će se od sutra beogradske vlasti naći pod pritiskom međunarodne zajednice da se izjasni i po drugom pitanju. Dakle, prvo da se izjasni da li zadovoljava ovo što je urađeno danas i juče u Beču, a potom da li će Srbi izaći na izbore ili ne."

Sve do današnjeg sastanka u Beču, na razne načine je u protekle dve godine izbegavan razgovor Beograda i Prištine. Janjić zaključuje da je ovo prvi javni stručno politički sastanak o jednoj izuzetno važnoj temi i za Kosovo, i za Srbe sa Kosova, i za Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.