Izvor: B92, 09.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak saslušanja jataka

Beograd -- U Tužilaštvu za ratne zločine danas je nastavljeno saslušanje osumnjičenih za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku Stojanu Župljaninu.

Saslušanja su počela pre dva dana kada je saslušan jedan od ukupno sedmoro osumnjičenih, rečeno je agenciji Beta. U sredu je saslušan profesor i bivši savezni ministar poljoprivrede Koviljko Lovre, a za danas je planirano saslušanje još troje iz mreže Župljaninovih pomagača.

Pretkrivičnim postupkom obuhvaćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više desetina građana.

Mreža Župljaninovih pomagača otkrivena je na osnovu njegovog šifrarnika zaplenjenog marta ove godine u stanu u Nišu gde se skrivao pod imenom Branislav Vukadin.

Prema podacima do kojih su došli operativci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Župljanin se od 1999. godine, sem u Srbiji skrivao u još četiri države na ukupno 27 lokacija.

Takođe je utvrđeno da je osim identideta mrtvog Branislava Vukadina, povremeno koristio još jedan identitet.

Stojan Župljanin je uhapšen u Pančevu 11. juna ove godine gde je boravio pod imenom Branislav Vukadin.

Župljanin je tokom ratnih sukoba u BiH bio načelnik Centra službi bezbednosti u Banjaluci i policijski funkcioner na najvišem položaju u Bosanskoj Krajini i zastupao policiju u Kriznom štabu Autonomne regije Krajine.

Prema haškoj optužnici, krizni štab Autonomne regije Krajina sprovodio je opšti plan kontrole i etničkog čišćenja na teritoriji Banjaluke, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Bosanskog Petrovca, Čelinca, Donjeg Vakufa, Ključa, Kotor Varoši, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta.

"Sankcije za sve pomagače"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da mora biti sankcionisan svako ko je učestvovao u pomaganju optuženima za ratne zločine i istakao da mreža jataka Stojana Župljanina nije razotkrivena juče.

"Holandija neće popustiti"

Rasim Ljajić je izjavio da ne očekuje da će Holandija popustiti u "svom tvrdom stavu" o odmrzavanju SSP-a sve dok vlasti ne uhapse i Ratka Mladića.

"Jedini naš odgovor na to može biti da su svi naši napori usmereni ka lociranju preostalih haških optuženika, dakle i Ratka Mladića", rekao je Ljajić novinarima u Novom Sadu.

Ljajić je napomenuo da se ovde ne radi o nečijoj volji da neko bude privođen ili saslušavan, nego o striktnom poštovanju zakona i naglasio da država čini sve da zaštiti svedoke u procesima haškim optuženicima.

"Mi činimo sve da zaštitimo sve svedoke. Bilo da se radi o svedocima optužbe ili odbrane, imamo potpuno principijelan i uravnotežen stav po tom pitanju. S druge strane, Tribunal mora da učini, zapravo sekretarijat Tribunala, i svoj deo posla. Ispitaćemo na koji način je Stojan Župljanin, a možda i neki drugi, uticali i vršili pritisak na svedoke. Suviše je rano da govorimo o konkretnim detaljima", kazao je Ljajić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak saslušanja Župljaninovih jataka

Izvor: Mondo, 09.Okt.2008

Saslušanje osumnjičenih za pomaganje i pribavljanje lažnih dokumenta haškom optuženiku Stojanu Župljaninu biće nastavljeno i u četvrtak, izjavio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Nastavak na Mondo...

Župljaninova mreža vodi do Mladića i Hadžića?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2008

Tužilaštvo za ratne zločine i policija započeli su akciju razbijanja mreže jataka haških optuženika. Sedam osoba za koje se sumnja da su Stojanu Župljaninu godinama pomagali u skrivanju, bile su predmet obrade istražnih organa. Procenjuje se da je u skrivanju Župljanina, učestvovalo više...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.