Nastavak razgovora o vladi ove nedelje

Izvor: Politika, 25.Jun.2012, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora o vladi ove nedelje

Čedomir Jovanović poručuje da je spreman da izdrži još jedan rok koji je Dačić postavio Tadiću, „kako bi se u međuvremenu konsultovao sa strankom i predsednikom države Tomislavom Nikolićem koji se vraća iz Brazila”

Glavni pregovarači o formiranju vlade, predstavnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, juče se nisu oglašavali – ni zvanično, ni nezvanično – i nema pouzdanih informacija da li je vikend za nama zaista bio potpuno neiskorišćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u procesu dogovora o vladi. Od pojedinih predstavnika stranaka učesnica u pregovorima moglo se čuti da se za vikend nije „radilo” i da se razgovori nastavljaju narednih dana. Na drugoj strani, iz redova Srpske napredne stranke poručuju da oni i dalje čekaju svoju šansu, odnosno odluku o tome kome će se privoleti socijalisti.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je juče da je sastanak s DS-om u petak prošao bez dogovora i ponovio da će razgovori DS-a i koalicije oko socijalista o novoj vladi biti nastavljeni danas ili sutra. „U ovom trenutku nema skupštinske većine, dogovaramo se oko programa i videćemo šta će biti”, rekao je Marković Radio Beogradu, a prenosi Fonet.

U subotu su lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović izrazili očekivanje da će dogovor uskoro biti postignut, mada nisu precizirali s kim.

Lider JS-a je juče naveo da se na sastanku u petak razgovaralo o ekonomskom programu, „kako doći do novca, kako puniti budžet”. Marković je potvrdio i da koalicija SPS-PUPS-JS nije tražila mesto premijera od demokrata, kako se u petak čulo iz nezvaničnih izvora, već smatra da je kandidat za tu poziciju predsednik DS-a Boris Tadić.

Iz jedne od manjih stranaka koje učestvuju u pregovorima o vladi nezvanično nam je juče potvrđeno ono što se moglo i zvanično čuti. „Ništa se ne dešava, mrtvo more”, odgovor je na pitanje ima li nešto novo u vezi s budućom vladom.

Možda i da bi glavne učesnike pregovora o vladi potakao na ažurnost i odgovornost, juče se oglasio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović koji je poručio da je spreman da još ovaj put uvaži predsednika DS-a Borisa Tadića i izdrži još jedan rok koji mu je lider socijalista Ivica Dačić postavio kako bi se u međuvremenu konsultovao sa strankom i predsednikom države Tomislavom Nikolićem koji se vraća iz Brazila.

„To znači da će do kraja nedelje Srbija bar znati da li će u vladu promene uneti LDP sa svojom politikom, ili će naše nepristajanje na situaciju i odnose koje smo i do sada s distance posmatrali zapravo biti uvod u politiku kontinuiteta, nesposobnu da odgovori na bilo koji problem Srbije. Ne postavljamo nikakve ultimatume, ali došli smo do kraja ovakvih odnosa”, izjavio je Jovanović agenciji Tanjug.

Ukoliko se, kako je rekao, pristane na ponižavanja kroz beskrajne ucene i lekcije Dačića i Dinkića, Srbija će dobiti vladu sitih političara koji misle stomakom, a ne glavom. „To ne znači da ne želim LDP u vladi, i da bežim od odgovornosti, tražeći izgovore, baš naprotiv. Za mene su i Dačić i Dinkić realnost i ne pada mi na pamet da ih šminkam ili osporavam. Baš kao što mi ista ta realnost ne dopušta da se usaglasim s njihovim diktatima i lažnom slikom koju o sebi stvaraju”, rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je konstatovao da je od pitanja kada i kako će biti sastavljena vladajuća koalicija mnogo ozbiljnija dilema šta će ona sa sobom i Srbijom, tako da su u ovom trenutku najmanje važne pojedinačne ambicije i šanse koje se ostvaruju i stvaraju kroz konstantno ucenjivanje i „perverznu prevrtljivost”.

Brzinom pregovora o vladi nije zadovoljan ni Goran Ješić, gradonačelnik Inđije i član DS-a, koji je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi vlada čiji bi premijer bio Boris Tadić imala veći kapacitet za reforme nego vlada koju bi formirao SNS, ali i da odugovlačenje oko njenog formiranja predstavlja jednu dozu neodgovornosti.

Ne znam kako teku pregovori oko vlade, ali ta inicijativa mora da bude na strani DS-a, rekao je Ješić, a prenosi Fonet. „Mi smo tu inicijativu izgubili posle prvog kruga izbora, pa posle predsedničkih izbora i mislim da je ta odgovornost na našoj strani. Mora da postoji veća odgovornost. Neko mora da kaže da li pravimo vladu ili je ne pravimo”, dodao je on.

V. d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ocenio je juče da će DS teško formirati vladu „bez obzira na to što liči na završenu stvar”, ali je istovremeno naglasio i da naprednjaci još čekaju odgovor socijalista na poziv da zajedno formiraju vladu.

Vučić je za Radio Beograd ponovio da s Dačićem već duže ima ličnu i neformalnu komunikaciju, ali da SNS od SPS-a zvaničan odgovor za početak pregovora o novoj vladi još nije dobio.

On je naveo da je SNS spreman da „široko” razgovara s mogućim partnerima i da tom prilikom neće striktno insistirati na „stranačkom ključu”, već da želi najbolje ljude u vladi.

Vučić je naglasio i da velika koalicija demokrata i naprednjaka za sada nije realno rešenje, iako se „posredno može zaključiti da neke zapadne zemlje to priželjkuju”.

„To ne bih mogao da negiram. Ne kažem da je bilo pretnji i ucena, ali ne bih mogao da negiram da je bilo pitanja (sa zapada), ali moj je odgovor da to (vlada naprednjaka i demokrata) nije u ovom trenutku realno”, rekao je Vučić.

B. B.

---------------------------------------------------------------------------

Goati ne isključuje mogućnost koalicije DS-a i SNS-a

Predsednik organizacije „Transparentnost Srbija” Vladimir Goati nije isključio mogućnost formiranja „velike” koalicije DS-a i SNS-a, navodeći da se SPS „plaši” koalicije s naprednjacima jer bi ona podsetila određeni broj glasača na nekadašnju „crveno-crnu koaliciju”.

Goati je, gostujući na Televiziji B92, rekao da političare ne treba „preterano” držati za reč, s obzirom na to da su i jedna i druga stranka (DS i SNS) negirale takvu mogućnost.

„Ta koalicija bi bila protiv svih empirijskih generalizacija o koalicijama u Evropi, bila bi prevelika i preširoka i ja sam mislio da to nije verovatno, ali kako se zateže luk sa jedne ili druge strane nije isključeno da jednoj od njih ili obema pukne film i odluče se, bez obzira na ranije izjave, da kažu – idemo u koaliciju”, rekao je Goati, a prenosi Tanjug.

objavljeno: 25.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.