Nastavak rasprave o ministarstvima

Izvor: B92, 03.Jul.2008, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak rasprave o ministarstvima

Beograd -- Skupština završila rad u 22h, nastavak sutra u 10h. Očekuje se da će tokom sutrašnjeg dana biti završena rasprava u pojedinostima o Predlogu zakona o ministarstvima.

Tokom današnje rasprave razmotreno je 35 od 74 uložena amandmana. Poslanici opozicije, koji su bili najaktivniji u raspravi, kritikovali su predložen zakon koji predviđa formiranje 24, umesto dosadašnjih 22 ministarstva, a njihova diskusija većim delom odnosila se na predlog da se ukinu ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Nacionalni investicioni plan i za dijasporu.

Poslanici SRS su ocenili da ministarstvo za NIP predstavlja "organizovanu pljačka države" i optužili DS za direktnu vezu sa mitom i korupcijom, a zamerili su i to što u zakonu nije predvidjeno posebno ministarstva za turizam.

Oni su predložili spajanje ministarstava prosvete i nauke i tehnologije, jer bi to, kako su objasnili, bilo logičnije rešenje, a da se ministarstvu za infratstrukturu doda i naziv za saobraćaj.

Pored toga, radikali u tražili i da se nazivu Ministarsvo kulture doda i informisanje, a da se Minstarstvu za dijsporu promeni ime u ministarstvo za veze sa Srbe van Srbije.

Ukidanje ministarstva za NIP tražili su i poslanici LDP, ali i ministarstva za Kosovo i Meothiju i Ministarstva za dijapsoru.

Inače, poslanici su u Skupštini najviše vremena potrošili u komentarisanju presude Naseru Oriću pred Haškim tribunalom. Zakoni o ministarstvima i vladi bili su u drugom planu.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije zatražili su tokom današnje rasprave da se izmeni predloženi zakon o ministarstvima u broju i nadležnostima resora u budućoj vladi Srbije.

Poslanici Srpske radikalne stranke, koji su podneli najveći broj od oko 70 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima, zatražili su da turizam ponovo bude vraćen u resor trgovine i usluga, umesto da bude deo Ministarstva za ekonomiju.

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima poslanica radikala Nataša Jovanović zamerila je da se sredstva za turizam sada troše nenamenski, kao i da u toj oblasti nema dovoljno potrebnih projekata.

Nastavak formiranja odbora

Članovi skupštinskih odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, trgovinu i turizam izabrali su predsednike i zamenike predsednika ovih skupštinskih tela.

Za predsednika Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja izabran je Meho Omerović iz Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, dok je njegov zamenik Zlata Đerić iz Poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija. Milan Đokić je izabran za predsednika Odbora za trgovinu i turizam. Njegov zamenik je Arsen Đurić iz Poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija.

Poslanici SRS-a su amandmanom predložili spajanje ministarstava prosvete, nauke i tehnologije, kao racionalnije rešenje od predviđenog, kao i ukidanje Ministarstva za Nacionalni investicioni plan, te da se nazivu Ministarstva kulture doda i informisanje i da Ministarstvo dijaspore promeni naziv u Ministarstvo za veze sa Srbima van Srbije.

Takođe, radikali su predložili da se Ministarstvu za infrastrukturu doda naziv i 'za saobraćaj'.

Šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić kritikovao je nameru predlagača da se Ministarstvo za životnu sredinu bavi i urbanizmom i građevinom, navodeći da bi životnu sredinu moglo dodati svakom ministarstvu.

Izdvajanje prostornog planiranja iz Ministarstva životne sredine predložio je i poslanik LDP Slobodan Maraš, navodeći da je pitanje životne sredine samo po sebi dovoljno.

Zamenjen jedan poslanik

Republička izborna komisija dodelila je mandat Miodragu Stoiloviću sa liste koalicije "Za evropsku Srbiju", umesto dosadašnjeg poslanika sa te liste Predraga Umičevića. Umičević, koji je gradonačelnik Smedereva, podneo je ostavku na poslaničko mesto, zbog dupliranja funkcija.

LDP je predložio da nova vlada nema ministarstva za Kosovo i Metohiju, za dijasporu i za NIP.

Poslanici SRS-a predložili su i da nova vlada ima poseban resor za integraciju sa istočnoevropskim, slovenskim i pravoslavnim narodima.

Poslanik SPS-PUPS-JS Željko Vasiljević je predložio da se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku doda i naziv 'veteranska politika' jer, kako je naveo, veterani nisu socijalna kategorija, već su zaslužni građani, pa njihov status treba da bude adekvatno regulisan.

Poslanici opozicije su ocenili da predviđena raspodela resora i njihovih nadležnosti neće moći da osigura razvoj privrede, kao ni efikasan rad buduće vlade.

Opozicija: Neustavne promene

Šef poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija Miloš Aligrudić rekao je da su predložene odredbe Zakona o vladi neustavne i da će ih osporiti Ustavni sud Srbije.

"Ako ćemo sve ovo što čitamo prevesti u političku stvarnost koja će nastupiti za neki dan" znači da, ako gospodin Mirko Cvetković nije, sticajem okolnosti, na sednici vlade, nego je sprečen ili odsutan, da će onda gospodin Dačić imati takozvani 'zlatni glas’ u odlučivanju, ukoliko broj glasova ministara bude jednak. Možda to niste hteli, ali to ste napisali”, rekao je Aligrudić u obraćanju poslanicima.

Šef poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić je izjavio da se Srbija nalazi u situaciji da se neko ko nije mogao da pređe cenzus priključi Demokratskoj stranci da bi ponovo mogao da odlučuje o budžetu i drugim važnim pitanjima u državi.

Njegova stranačka koleginica Nataša Jovanović rekla je da izmenama Zakona o vladi Demokratska stranka želi u Srbiji da napravi predsednički sistem.

"Marioneta zapadnih sila, Boris Tadić, želi da kao pravi diktator vlada Srbijom. Vlada Republike Srbije i ovaj 'specijalni potpredsednik’ isključivo će poštovati naloge Demokratske stranke”, rekla je Jovanovićeva.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić je ocenio da sujeta nije jedini razlog da budući potpredsednik vlade dobije tako velika ovlašćenja.

Datum izbora vlade i dalje nepoznat

Ukoliko rasprava u Skupštini bude okončana danas, već sutra bi poslanici mogli da izaberu novu vladu Srbije, na čijem čelu će biti dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da će datum izbora nove vlade zavisiti od skupštinske rasprave o amandmanima.

"Kada budemo izglasali ova dva zakona, stvoriće se pretpostavke za formiranje vlade. Moja procena sada ista je kao i ranije, dakle, to se može dogoditi ili krajem ove ili tokom sledeće nedelje”, navela je ona.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan uverena je da će do kraja ove nedelje biti stvorene zakonske pretpostavke za izbor nove Vlada Srbije.

"Očekujem danas i sutra završetak rasprave o amandmanima, a zatim glasanje o zakonima o vladi i o ministarstvima i izbor nove vlade", rekla je Trivanova novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da ostaje da se dogovori da li će vlada biti birana u petak ili u ponedeljak.

Trivanova je rekla da DS tek očekuju razgovori sa socijalistima o formitranju vlasti u Beogradu i načinu kako da se dođe do evropske vlade i u glavnom gradu.

Na pitanje ko će biti ministar za ljudska i manjinska prava, ona je odgovorila da DS ima kadrovske potencijale za to mesto i da trenutno traži najbolje rešenje.

Bošnjačka lista: Ugljanin za ministra

Bošnjačka lista za evropski Sandžak predložila je mandataru da kandidat te liste za ministra u Vladi Srbije bude lider Stranke demokratske akcije i aktuelni novopazarski gradonačelnik Sulejman Ugljanin, potvrdio je danas funkcioner te liste Esad Džudžević.

"Bošnjačka lista je dostavila mandataru Mirku Cvetkoviću naš predlog za ministra u Vladi Srbije koji je dogovoren na sinoćnjoj sednici predsedništva koalicije", rekao je Džudžević.

Bošnjačka lista će, prema dogovoru s Cvetkovićem, dobiti jedno ministarstvo u čijoj nadležnosti će biti nerazvijena područja i ravnomerni i održivi regionalni razvoj.

Džudžević je naveo da je Bošnjačka lista "zadovoljna ponudom mandatara Cvetkovića" i da je jučerašnji razgovor sa mandatarom bio "fokusiran na nadležnostima ministarstva kojim će rukovoditi Ugljanin".

Bošnjačku listu za evropski Sandžak čine četiri stranke - Stranka demokratske akcije, Bošnjačka demokratska stranka, Socijal-liberalna partija i Reformisti Sandžaka.

Ugljanin je aktuelni gradonačelnik Novog Pazara i na toj funkciji je četiri godine, a osnivač je Stranke demokratske akcije u Sandžaku.

"Ne podržavamo način konstituisanja"

Predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić izjavila je da ta stranka neće podržati izbor nove vlade Srbije, već da će se uzdržati od glasanja.

Sednica Skupštine Srbije. Čedomir Jovanović, Vesna Pešić (FoNet)

Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, ona je navela da se buduća vlada ne formira po evropskim pravilima.

Zbog toga, LDP će se uzdržati od glasanja za izbor nove vlade.

"Hoćemo da učinimo sve da uspe jedna proevropska vlada. Ali onda, kada se suočite s tim kako se vlada formira, onda vidite da tu nema ničeg proevropskog. Ako je takav način formiranja vlade, onda smo mi rekli da nećemo glasati protiv, ali, u ovom momentu, ne možemo da podržimo ovakav način konstituisanja vlade”, kazala je Vesna Pešić.

Posebna poslanička grupa NS?

Nova Srbija najverovatnije će formirati poseban poslanički klub u Skupštini Srbije ukoliko predsednik te stranke Velimir Ilić bude poslanik, izjavio je danas zamenik poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija Miroslav Markićević.

On je novinarima u parlamentu rekao da Nova Srbija neće formirati poslanički klub ako poslanik postane i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, koji bi u tom slučaju vodio jedinstvenu poslaničku grupu DSS-NS.

On je rekao da Nova Srbija sada radi u okviru zajedničkog poslaničkog kluba sa DSS-om i da eventualno odvajanje poslaničkog kluba ne znači razdvajanje koalicije DSS-NS.

Ljoveras: Sprovesti Zakon o lokalnoj samoupravi

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izjavio je da se nada da će nova vlada Srbije imati za cilj socijalni i ekonomski razvoj i da će u potpunosti sprovesti Zakon o lokalnoj samoupravi jer, kako je rekao, evropska perspektiva Srbije ne odnosi se samo na razvoj u Beogradu, već na razvoj cele Srbije.

"Evropska perspektiva Srbije ne podrazumeva samo uslovljavanje ili usaglašavanje zakonodavstava i ne odnosi se samo na razvoj u Beogradu, nego je najvažniji ekonomski i socijalni razvoj cele zemlje. Nadam se da će cilj vlade koja će uskoro biti formirana biti ekonomski i socijalni razvoj i da će u potpunosti sprovesti Zakon o lokalnoj samoupravi”, rekao je Ljoveras.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.