Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak protesta bivših rezervista

Kuršumlija -- Zbog neisplaćenih ratnih dnevnica danas je u centru Kuršumlije protestovalo oko hiljadu bivših vojnih rezervista.

Masovni protest ratnih veterana sa Kosova u Kuršumliji su danas podržali predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, Pokreta veterana Srbije i čelni ljudi lokalne samouprave. Predsednik opštine Kuršumlija Milan Đurđević je, obraćajući se okupljenima, rekao da su njihovi zahtevi opravdani i da im rukovodstvo opštine stoji na raspolaganju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
''Moje prisustvo danas ovde je zbog toga da još jednom nedvosmisleno damo podršku svim ratnicima kojima nisu isplaćene dnevnica", rekao je on.

"Zajedno da pokažemo da su vaši zahtevi opravdani. Mi ćemo zajedno sa vama iskoristiti sve mogućnosti da dođemo do određenih institucija i na taj način da svi borci budu istovetno sagledani'', rekao je gradonačelnik.

Oko hiljadu nekadašnjih vojnih rezervista uputilo se zatim u protestnu šetnju centralnim ulicama, na čelu sa gradonačelnikom.

Zatim su se zadržali ispred Opštinskog suda, gde su zatražili da im se obrati neko od sudija i pojasni zašto njihovi slučajevi još nisu rešeni, dok su, kako kažu, pojedine sudije tog suda među prvima naplatile zaostale dnevnice, a kasnije su odbacili tužbe ostalih građana kao neosnovane.

''Mi znamo da su pare podigli sudija Jovanović i Maljević, kao i njihova svojta", kazali su neki od prisutnih na protestima.

"Ja sam majka koja je čekala sina da joj se živ vrati i zašto da on ne može da dobije novac, a drugi to mogu'', kaže jedna od prisutnih žena.

Bivši vojni rezervisti iz Kuršumlije najavili su da će nastaviti proteste sve do ispunjenja njihovih zahteva.

Inače, u Opštinskom sudu u Kuršumliji do sada je predato preko 2.000 tužbi nekadašnjih rezervista vojske, u kojima zahtevaju da im država, odnosno vojska, isplati zaostale ratne dnevnice za vreme koje su proveli na Kosovu 1999. godine.

Do sada je rešeno oko 200 tih tužbi i bivši rezervisti su naplatili u proseku po 500.000 dinara na ime zaostalih dnevnica.

U međuvremenu, dalje suđenje je, kako smo saznali u Opštinskom sudu, zaustavljeno na zahtev Vojske i čeka se odluka Vrhovnog suda da li i dalje može da se sudi po tužbama nekadašnjih rezervista.

Skup vojnih rezervista protekao je bez incidenata, uz pojačano obezbezbeđenje lokalne policije, iz Kuršumlije javlja novinarka B92 Ljilja Danilović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.