Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora, podrška EU

Beograd -- Premijer Srbije predložiće Briselu nastavak pregovora o pridruživanju kao podršku demokratama pred izbore, iako Mladić nije u Hagu

U Vladi Srbije sve veći je optimizam da će Evropska unija sredinom meseca nastaviti pregovore o pridruživanju, čak iako Ratko Mladić do tada ne bude pronađen. Premijer Koštunica u Subotici je ocenio da "ništa ne stoji na putu evropskoj budućnosti Srbije". Istovremeno, haška tužiteljka veruje da će se Ratko Mladić ipak naći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hagu.

Sudeći prema izjavama srpskog premijera i nekoliko ministara, u Vladi ipak postoji optimizam da će Evropska unije odlučiti da nastavi pregovore sa Srbijom, uprkos negativnom izveštaju Karle del Ponte o saradnji sa Sudom.

Osim što će tražiti ustupke EU, kao znak podrške demokratskom bloku pred parlamentarne izbore, na sastanku u Briselu Vojislav Koštunica moraće da se suoči i sa pitanjem nastavka pregovora o priključenju EU.

Očekuje se da će on kao jedan od argumenta u Briselu koristiti i Akcioni plan za saradnju sa Tribunalom.

"U okolnostima kakve jesu, sa onim što Srbija raspolaže, u osloncu na dva čoveka koji su preuzeli tu obavezu da koordiniraju rad tima za sporovođenje Akcionog plana, uveren sam da smo učinili sve što se moglo učiniti i to samo još treba da da rezultate. Tako da, ukoliko sam pre neki dan rekao da sam zadovoljan, zadovoljan sam prosto onime što Srbija na tom planu čini", rekao je Koštunica.

"Mislim da ništa ne stoji na putu evropske budućnosti Srbije", izjavio je Koštunica. Koštunica je rekao i da bi bilo bolje da su pregovori nastavljeni još u maju.

On je uveren da je sporazum o pridruživanju potreban Srbiji kao i Evropi: "Kao što Srbija ne može bez Evrope, uveren sam da ni Evropa ne može bez ovog dela Balkana."

Važan i poziv u Brisel

Kako saznajemo, optimizam u Vladu Srbije unosi i poziv premijeru da sredinom oktobra i on putuje u Brisel na sastanak sa evropskom "trojkom".

Taj potez Brisela rastumačen je kao dodatno ohrabrenje da će jači od izveštaja Karle del Ponte biti politički rezon EU da u ovom trenutku treba podržati demokratske snage u Srbiji.

Optimizam Vlade ne deli vicepremijerka u ostavci Ivana Dulić, koja sumnja da će iko hteti da uđe u predizbornu kampanju hapšenjem Mladića. Opširnije ovde.

Pitanje izručenja optuženih pred Haškim sudom bilo je i tema razgovora premijera sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala, Karlom del Ponte, koja kaže da vlasti u Beogradu nisu bliže Ratku Mladiću, ali da veruje da će se on naći u Hagu. Opširnije u posebnom tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.