Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora o vizama

Beograd -- U Beogradu održana druga tehnička runda pregovora Srbije i Evropske komisije o Sporazumu o viznim olakšicama i readmisiji.

Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije saopštila je da se nakon jučerašnjih tehničkih razgovora očekuje da će danas dve strane usaglasiti tekstove oba sporazuma, uključujući anekse i deklaracije.

"Obe strane su istakle da je tokom današnjih pregovora postignut značajan napredak i saglasnost oko najvažnijih delova sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Manji broj nerešenih pitanja biće razmotren tokom treće, i verovatno poslednje runde Evropske komisije i Srbije, planirane za početak marta", piše u saopštenju Evropske komisije i Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

EU je naglasila da je njen cilj da sporazume sa Srbijom i drugim državama zapadnog Balkana zaključi na vreme kako bi bili ratifikovani i stupili na snagu do kraja 2007. godine, a pregovori EU i Srbije o tim pitanjima biće nastavljeni prema planiranom rasporedu.

"Cilj tih sporazuma je da građanima bude olakšana procedura izdavanja viza za kraći boravak, dok bi istovremeno u tim zemljama bila unapređena borba protiv ilegalnih migracija", piše u saopštenju.

Dodaje se da pregovori obuhvataju pitanja kao što su troškovi viza, izdavanje viza za više ulazaka, skraćenje vremena trajanja procedure za izdavanje viza, kao i "pojednostavljenje zahtevane dokumentacije".

U oblasti readmisije, cilj pregovora je da budu ustanovljene uzajamne obaveze i procedure koje su neophodne kako bi bio organizovan povratak ljudi koji nezakonito borave na teritorijama država potpisnica sporazuma.

"Pregovorima je prethodila odluka Saveta EU od 13. novembra 2006. godine, kojom je Evropska komisija ovlašćena da pregovara o zaključenju Sporazuma o viznim olakšicama i Jedinstvenom sporazumu o readmisiji sa državama zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.