Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavak pregovora nema smisla"

Priština -- Članovi kosovskog pregovaračkog tima smatraju da nastavak pregovora sa Beogradom posle predloga Martija Ahtisarija nema smisla.

Članovi prištinskog tima su u više navrata do sada pojedinačno izjavljivali da "nema ništa od nastavka pregovora sa Beogradom". Nakon jučerašnje sednice pregovaračkog tima, taj stav je u ime kompletne ekipe potvrdio predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, obrazloživši to sa "iscrpljenošću dnevnog reda" na pregovorima koji su vođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beču.

"Mi imamo vrlo jasan stav, usko sarađujemo sa predsednikom Ahtisarijem i Kontakt grupom. Potpuno smo iscrpeli sve naše mogućnosti u vezi sa onim o čemu je razgovarano na bečkim susretima i smatramo da njihovo recikliranje više nema smisla", rekao je Sejdiju.

On je rekao da će pregovarački tim do objavljivanja rešenja za Kosovo biti preokupiran radom na izradi novog ustava i izbornog zakona.

Odbijajući da komentariše mogući sadržaj Ahtisarijevog paketa, Veton Suroi je rekao da je veoma bitno kako će albanska strana reagovati nakon objavljivanja Ahtisarijevog predloga za status Kosova.

"Mi ne možemo da prejudiciramo Ahtisarijev predlog, ni način njegovog dolaska na Kosovo. Jasno je da nakon pristizanja ovog 'paketa' u Prištinu odgovor našeg tima treba da bude jedinstven", rekao je Suroi.

Podsetimo, juče je Remi Durlo, Ahtisarijev portparol, izjavio za B92 da Ahtisari neće čekati da se formira nova vlada u Srbiji da bi objavio svoj predlog za Kosovo, što je izazvalo reakcije zvaničnog Beograda.

"Vašington protiv odlaganja statusa"

Prištinski list "Koha Ditore" objavio je danas, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore iz Brisela, da se predstavnici Sjedinjenih Američkih Država protive odlaganju predloga za status Kosova.

Kako navodi list, predstavnici SAD su prilikom sastanaka sa predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom istakli da ne može biti odlaganja za predstavljanje predloga Marti Ahtisarija za status Kosova.

Prema izjavama neminovanih izvora iz Brisela, to pitanje je jedan od prioriteta EU za ovu godinu i zahteva zajednički stav SAD i EU.

"Ahtisari će prvo predstaviti svoj predlog Kontakt grupi 26. januara, potom generalnom Sekretaru UN-a Ban Ki Munu, dok će početkom februara svoj predlog predstaviti Prištini i Beogradu", piše Koha Ditore.

List piše bi neki evropski krugovi imali razumevanja za kratko odlaganje, od nekoliko dana, u slučaju 'komplikacija' pri formiranju nove vlade u Srbiji, ali ne i za novo odlaganje na duži rok.

Zapadni diplomati izbegli su da prognoziraju datum kada će se rešavati statusa Kosova, jer, kako su naveli, ne znaju kako će dve strane reagovati na Ahtisarijev predlog.

"Ne mislimo samo na Beograd već i na Prištinu. Ne možemo biti sigurni da će Priština dočekati otvorenih ruku paket Ahtisarija, posebno predloge o decentralizaciji", rekli su za "Koha Ditore" neimenovani diplomatski izvori u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.