Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora i bez Mladića?

Beograd, Brisel -- EU bi mogla da obnovi pregovore sa Srbijom i bez hapšenja Mladića ako proceni da je Akcioni plan uverljiv, prenosi Rojters.

"Ako je plan ubedljiv, onda postoji velika spremnost da se ponovo pokrenu pregovori", rekao je britanski diplomata čije ime nije objavljeno i dodao da bi se "to moglo dogoditi septembra", ali da zavisi od toga da li će Haški tribunal pozitivno oceniti Akcioni plan.

Po rečima britanskog zvaničnika do sada se uglavnom tumačilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je uslov za obnavljanje pregovora sa Srbijom izručenje Mladića, iako formalni zahtev glasi da Srbija treba da dostigne "punu saradnju" sa Haškim tribunalom. Ukoliko Srbija čini sve što može u smislu saradnje sa Tribunalom, ministri spoljnih poslova EU treba da razmotre da li time ispunjava taj uslov, rekao je izvor.

Uz ocenu da je "reč delom o sivoj zoni", britanski diplomata je dodao da će akcioni plan Beograda "morati da bude vrlo, vrlo ubedljiv". "Mislim da ima prostora i da će Velika Britanija, ako budemo zadovoljni i procenimo da se čini dovoljno, želeti da podrži nastavak pregovora sa Srbijom", rekao je neimenovani diplomatski izvor.

Nikiforov: Bitni samo rezultati

Tužilaštvo Haškog tribunala dobilo je "nove informacije" o akcionom planu Vlade Srbije za hapšenje generala Ratka Mladića, ali Tužilaštvo interesuju "samo rezultati, a ne obećanja i planovi", izjavio je danas portparol glavnog tužioca Anton Nikiforov.

"Dobili smo nove informacije o akcionom planu Vlade Srbije i u stalnom smo kontaktu sa Beogradom, Evropskom unijom i Finskom, koja predsedava EU. Nas interesuju rezultati, a plan se može posmatrati samo kao sredstvo da se do njih dođe... Mi procene pravimo na osnovu rezultata, a ne obećanja ili planova", rekao je Nikiforov na redovnom brifingu za novinare u Haškom tribunalu.

On je odbio da govori o detaljima akcionog plana, rekavši da je to "plan Vlade Srbije, te ona treba da ga predstavi". Odgovarajući na pitanje novinara o "naznakama" iz Brisela da bi EU mogla obnoviti pregovore sa Beogradom i ako general Mladić ne bude uhapšen, Nikiforov je rekao da Tužilaštvo "nije čulo ni za kakvu promenu stava EU". "EU je insistirala na hapšenju Mladića, a mi insistiramo na hapšenju svih šest begunaca", kazao je predstavnik Karle Del Ponte.

Krisitna Nađi: Uslov je puna saradnja

Portparol komesara za proširenje Evropske unije Kristina Nađ izjavila je danas da je za obnovu pregovora EU i Srbije "nužno da srpske vlasti uspostave punu saradnju s Haškim sudom, koja će dovesti do hapšenja i prebacivanja u Hag optuženog Ratka Mladića". "To je tačno ono što je komesar Oli Ren saopštio i preneo vlastima u Beogradu prošle nedelje", rekla je Kristina Nađ agenciji Beta, osvrćući se na vest da bi pregovori EU i Srbije mogli biti obnovljeni i bez hapšenja Mladića.

Renova predstavnica za štampu naglasila je da "ne može davati ocene i komentarisati tvrdnje anonimnih diplomata" na koje se agencija Rojters pozvala u izveštaju.

Srbiji i čast i obaveze

Predsednik Parlamentarne skupštine SE posetio je Beograd i ponovio da Srbija mora poštovati preuzete obaveze. Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden saglasili su se da Srbija mora da ispuni preuzete međunarodne obaveze i okonča saradnju s Haškim tribunalom da bi proces evropskih integracija bio uspešno nastavljen, a da je predsedavanje Srbije Komitetom ministara SE, od maja 2007, velika čast, ali i obaveza za zemlju.

Van Der Linden je ocenio da je to i prilika za unapređenje regionalne saradnje. "Najbolji način da se Srbija pripremi za ulogu predsedavajuće SE je da ostvari i sprovede u delo preuzete obaveze, obaveze koje ima svaka zemlja-članica. Podstičem i Vladu i parlament da nastave tim putem", kaže on.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru s Van Der Lindenom rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da se zalaže za kompromisno, dugoročno, održivo i realistično rešenje, poštujući prava Albanaca u Pokrajini. Tadić i Linden juče su razgovarali o poštovanju ljudskih i manjinskih prava, a posebno je naglašeno pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije. Predsednik Srbije izrazio je zabrinutost zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i bezbednosti Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, a razgovarano je i o potrebi jačanja saradnje zemalja u regionu i ispunjenju obaveza prema Haškom tribunalu.

Predsednik Skupštine Predrag Marković je posle sastanka s Lindenom rekao je da je u razgovoru konstatovana zabrinutost zbog toga što se mnogi zakoni još ne sprovode i što se mnoge međunarodne obaveze ne ispunjavaju, ali i da je zadovoljan time što je potvrđeno da će Srbija preuzeti predsedavanje Komitetom ministara SE. "To je dobar rok, u kom očekujemo da će Srbija ostvariti čitav niz napredaka, ne samo u ispunjavanju obaveza i u rešavanju problema koje ima, već i u uspostavljanju novih standarda koji će omogućiti da to predsedavanje bude na korist celog regiona jer je regionalna saradnja jedna od ključnih stvari za koje se zalažemo", kaže Marković.

Van der Linden je rekao da bi Srbija, pri pisanju novog Ustava, trebalo da konsultuje Venecijansku komisiju kako bi bilo osigurano da će najviši pravni akt biti u punom skladu sa evropskim standardima.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić rekao je u razgovoru sa Van der Lindenom da je teritorijalni integritet Srbije uslov saradnje sa Evropskom unijom i za uključivanja Srbije u nju. Nikolić i Van der Linden su razgovarali o aktuelnim pitanjima sa kojima se suočava Srbija, posebno "o pitanjima u vezi sa statusom Kosova, kao dela teritorije Srbije i odnosa u regionu i sa susedima". U saopštenju piše da je Van der Linden rekao da razume i uvažava stavove sagovornika, ali je ukazao da Srbija mora da ispuni svoje obaveze da bi dobila punu podršku za uključivanje u evropske integracije.

Šef Poslaničke grupe socijalista Ivica Dačić ocenio je u razgovoru s Van Der Lindenom da je politički prioritet Srbije proces evropskih integracija, uz očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

"Dvostruki kolosek elite"

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel pozvao je političku elitu u Srbiji da više radi na objašnjavanju procesa evropskih integracija i ocenio da se njen sadašnji pristup zasniva na principu dvostrukog koloseka. "Sadašnji pristup Vlade po principu duplog koloseka, u kom se s jedne strane, iza zatvorenih vrata, od Evropske unije traži podrška, a istovremeno se u javnosti politika EU izlaže grdnji, najblaže rečeno je nekonstruktivna", rekao je Cobel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.