Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak belog štrajka, gužve na prelazima, počeli pregovori

Beograd -- Predsednik jedinstvene sindikalne organizacije carinika Ljupka Tošković-Vacić najavila je da će carinici, i pored velikih gužvi na graničnim prelazima, i dalje primenjivati mere pojačane kontrole. "Pojačana carinska kontrola je jedini način da zaposleni u toj službi upozore na više neće pristajati na male plate i loše uslove rada", izjavila je ona agenciji Beta. Zbog takozvanog "belog štrajka" carinika, na carinske preglede se na pojedinim graničnim drumskim prelazima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čeka i do 50 sati, kazala je Tošković-Vacić.

Prema njenim rečima, carinici su tražili razgovore sa predstavnicima vlasti koji su nadlezni za Upravu carina Srbije, ali se ispostavilo da trenutno niko za njih ne preuzima nadležnost. "Zbog toga postavljamo pitanje gde idu pare koje prikupe 'ničiji carinici' i ko gazduje tim parama", kazala je Tošković-Vacić, dodajući da su carinici odbili da prime februarske plate i da je zbog te solidarnosti veliki broj zaposlenih u izuzetno teškoj situaciji.

Kolone kamiona i šlepera na graničnom prelazu Gradina se ne smanjuju, a prosečno vreme zadržavanja u carinskom području je oko 10 sati. "Sa druge strane granice proteže se kolona kamiona u dužini od pet do osam kilometara, a međuprostor između dve granice ispunjen je kamionima u tri kolone", rekao je agenciji Beta šef Odseka za poslove carinjenja i carinskog nadzora na Gradini Dejan Živković.

Ministar finansija Srbije Božidar Đelić i direktor Uprave carina Vladan Begović počceli su u utorak posle podne u Beogradu razgovore o načinu rešavanja zahteva carinika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.