Izvor: Blic, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad Srbima još traje

Nasilje nad Srbima još traje

NJUJORK (Beta) - Generalni sekretar UN Kofi Anan ocenio je da su širenje civilne misije UN na severnu Kosovsku Mitrovicu i imenovanje sudija i tužilaca iz redova manjinskih zajednica primeri značajnih pomaka ostvarenih na Kosovu do kraja prošle godine, ali i koristi konstruktivnog dijaloga sa vlastima u Beogradu.

'Prilikom posete Prištini u novembru prošle godine podstakao sam čelnike prelaznih institucija da započnu direktni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dijalog sa SRJ o pitanjima od praktičnog značaja za obe strane. Nadamo se da će Beograd uraditi svoj deo posla u podsticanju dijaloga', navodi se u izveštaju o radu Unmika, o kome se raspravljalo na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Anan je u izveštaju kao značajne pomake postignute do kraja prošle godine naveo još održavanje drugih opštinskih izbora i početak prenošenja izbornog procesa pod kontrolu lokalnih vlasti, ali i dodao da je Kosovo i dalje prilično daleko od postizanja zacrtanih ciljeva i normi.

Godinu dana nakon osnivanja prelaznih institucija samouprave ostalo je mnogo toga što treba učiniti da se izgrade efikasne, reprezentativne, transparentne i odgovorne institucije sa značajnim učešćem predstavnika manjinskih zajednica u civilnom sektoru, navodi se u izveštaju u koji je Beta imala uvid. Princip 'standardi pre statusa' i dalje važi, a prelazne institucije politički lideri, službenici, civilni sektor i stanovništvo uopšte treba da se okrenu zacrtanim merilima i prihvate ih kao svoja, dodaje se.'Zabrinut sam zbog nasilja unutar zajednice kosovskih Albanaca kao i zbog nasilja nad kosovskim Srbima koje i dalje postoji. To je jedna od oblasti u kojoj lokalne institucije i njihovi lideri mogu uticati na stvaranje klime za vladavinu zakona tako što će osuditi svako nasilje i glasno podržati napore policije i sudstva', naveo je Anan.

Dejan Šahović, ambasador SCG u UN, rekao je da bi svako rešenje koje nije prihvatljivo za sve strane moglo da destabilizuje i našu zemlju i region u celini.

- Mi ne možemo a da se iskreno ne zabrinemo zbog načina ponašanja u poslednjih nekoliko godina koji nas je potpuno isključio iz ovog procesa i sa žaljenjem mogu da konstatujem da dolazak demokratskih snaga na vlast nije uticao na promenu odnosa prema nama - rekao je Šahović. On je podsetio da mnoge odredbe iz Rezolucije 1244 SB UN nisu ispunjene, a među njima i ona o povratku određenog broja vojnika i policajaca na Kosmet, nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje u pokrajini, onemogućavanje povratka raseljenih na Kosmet, nepostojanje slobode kretanja...

Šahović je dodao da je uloga parlamentarnih predstavnika Srba na Kosmetu 'srozana na čistu dekoraciju, te da su oni svakodnevno izloženi napadima albanskih parlamentaraca'. On je poručio međunarodnoj zajednici da ako iskreno želi da ostvari multietničko društvo na Kosmetu nema boljeg partnera od Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.