Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje bi ugrozilo nezavisnost"

Priština -- Predsednik Kosova poručio Albancima da bi ponavljanje nasilja moglo da ugrozi nezavisnost, Samoopredeljnje najavljuje protest.

U obraćanju javnosti, Fatmir Sejdiju rekao je da je nakon predloga izaslanika UN-a Martija Ahtisarija na Kosovu bilo reagovanja protiv ovog paketa, među kojima su najradikalniji bili oni od 10. februara u protestima pokreta Samoopredeljenje, u kojima su dvojica demonstranata izgubila život. Taj pokret međutim za sutra najavljuje novi protest.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sejdiju je rekao da Ahtisarijev paket nepovratno vodi Kosovo ka nezavisnosti.

"Nasilne manifestacije nezadovoljstva i eventualno ponavljanje događaja poput onih od 10. februara ozbiljno bi doveli u opasnost proces nezavisnosti Kosova", kazao je Sejdiju, apelujući na građane da se drže po strani od jednog takvog scenarija.

Sutra protest Samoopredeljenja

Povod za dramatični apel Sejdijua bio je najavljeni protest Pokreta Samoopredeljenje za sutra u centru Prištine.

Iako je policija prethodnih dana pokazala spremnost da se sa Samoopredeljenjem dogovori oko organizacije protesta i sprečavanja incidenata, lideri ovog pokreta nisu pokazali volju za dogovor.

Policija je organizatorima protesta poručila da će mirne demonstracije biti tolerisane sve dok budu mirne. Policija je takođe saopštila da će pred sutrašnje demonstracije zatvoriti za saobraćaj uži deo grada.

U okviru tih priprema za sutrašnje demonstracije, u misiji UN-a na Kosovu već je danas proglašen neradni dan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.