Narodni poslanik brani poslastičarnicu

Izvor: Politika, Tanjug, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni poslanik brani poslastičarnicu

Hoće da mi sruše objekat jer nada mnom sprovode odmazdu na osnovu nacionalne i političke pripadnosti, zato što sam Rom i radikal, kaže Jovan Damjanović, poslanik Srpske radikalne stranke

Jovan Damjanović, narodni poslanik Srpske radikalne stranke, planirao je da prvog maja otvori ekskluzivnu poslastičarnicu u Prvomajskoj ulici 116 u Zemunu. Od toga, prema najavama iz Privremenog opštinskog veća, neće biti ništa, jer će objekat biti srušen zato što je podignut bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građevinske dozvole.

Opštinari su još prošle nedelje planirali da izvedu bagere na teren, ali su ih od te namere odvratili članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke. Oni su, makar privremeno, uspeli da spreče rušenje ovog objekta, za koji sam vlasnik priznaje da ne poseduje građevinsku dozvolu.

– Meni i nije potrebna građevinska dozvola, jer nije reč o nekom građevinskom objektu, već o običnoj letnjoj bašti – ističe Jovan Damjanović. – Imam regularan ugovor sa Poslovnim prostorom, od opštine sam dobio sva neophodna dokumenta i državi mesečno plaćam 85.000 dinara. Nameravao sam da otvorim poslastičarnicu i zaposlim od 25 do 30 ljudi, ali me vlast u tome namerno sprečava. Otkad je u Zemunu formirano takozvano Privremeno veće, ja sam prvi na udaru. Nada mnom sprovode odmazdu na osnovu nacionalne i političke pripadnosti, jer sam Rom i radikal.

Damjanović je, inače, u vladi Mirka Marjanovića, u vreme kada su radikali u njoj učestvovali, bio ministar bez portfelja. Na taj način je postao jedini Rom kome je dosad bila dostupna neka visoka republička funkcija. Sada je narodni poslanik i potpredsednik Svetskog parlamenta Roma.

– Ova situacija me neodoljivo podseća na 1991. godinu kada sam morao da izbegnem iz Hrvatske jer su me stavili na „crnu listu” zato što sam, kako su rekli, em Cigan, em Srbin. Došao sam u Srbiju gde me sada ponovo progone. Pre osam godina su mi srušili kuću u Ugrinovačkoj ulici u Zemunu, iako sam podneo zahtev za legalizaciju – kazuje Damjanović i najavljuje da će ići kod predsednika Tadića i gradonačelnika Đilasa i od njih tražiti zaštitu.

Zasad je, kaže, odustao od namere da se žali Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Najpre će, veli, pokušati da dobije pomoć i podršku domaćih institucija, a ako u tome ne uspe moraće da se obrati međunarodnim sudovima.

– Ne razumem zašto me uopšte progone. Na mestu gde sam podigao objekat u koji sam planirao da smestim poslastičarnicu ranije je bilo ruglo. Tu su se skupljali narkomani i sve je vrvelo od pacova, miševa, krastavih žaba... Sve je to smetalo žiteljima ovog kraja, a vlastima sada smeta što sam ja hteo da ulepšam grad i zaposlim ljude – naglašava Damjanović i dodaje da je, zapravo, posredi politička i nacionalna diskriminacija.

U Privremenom opštinskom veću, međutim, tvrde da rušenje nelegalnog objekta koji je podigao narodni poslanik nije usmereno ni protiv Roma, ni protiv Srpske radikalne stranke. Jedini cilj je, kažu, da se u Zemunu uspostavi urbanistički i komunalni red.

– Građevinska inspekcija je više puta tražila od Jovana Damjanovića da prekine radove, ali on to nije hteo da učini – objašnjava Zdravko Stanković, predsednik Privremenog opštinskog veća. – Damjanović je, na neki čudan način, sa Poslovnim prostorom i sa prethodnom radikalskom vlašću zaključio ugovor koji se odnosi na letnju baštu od 36 ari. Međutim, umesto bašte, on je tamo sazidao objekat veličine oko 200 metara kvadratnih, koji se jednim delom nalazi na zelenoj površini – ističe Stanković i dodaje da ovo nije jedini primer da su radikali umešani u urbanističke probleme.

On je aludirao na slučaj Dragana Todorovića, potpredsednika Srpske radikalne stranke, kome bi, prema najavama, danas trebalo da bude srušena ograda oko placa na autoputu Beograd–Novi Sad.

N. M.

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.