Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o ratu u bivšoj BiH

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o ratu u bivšoj BiH

27.06.2013. -

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o uzrocima, karakteru i posledicama tragičnog oružanog sukoba u bivšoj BiH od 1992. do 1995. godine, u kojoj se navodi da je konflikt u BiH imao karakter građanskog rata, sa visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora.

Usvojen je amandman SDS-a na Deklaraciju, u kome se navodi da je „tragični ratni sukob“ u BiH, kao deo procesa raspada SFRJ, izazvan majorizacijom srpskog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u BiH, te da je na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda imao karakter građanskog rata sa primesama međuetničkog i sa visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora.

Narodna skupština usvojila je i amandman na Deklaraciju Narodnog demokratskog pokreta, kojim se u tački 4 formulacija „strane u oružanom sukobu od 1992. do 1995. godine“ menja formulacijom „oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda i ostale“.

U usvojenoj Deklaraciji izražava se nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH na slučajevima ratnih zločina nad srpskim narodom u BiH i traži revizija svih izrečenih sudskih presuda primenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine.

Od pravosudnih organa u BiH traži se da budu procesuirani ratni zločini koje je nad srpskim narodom počinila regularna vojska Hrvatske na prostorima BiH, a od Saveta bezbednosti UN da izvrši reviziju rada Haškog tribunala.

U Deklaraciji se zaključuje da BiH može opstati samo dogovorom njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, poštujući Dejtonski mirovni sporazum.

Izvor: fakti.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Usvojeno: Rat u BiH imao karakter građanskog sukoba

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2013

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o karakteru rata u BiH, koja rat u BiH definiše kao "tragični ratni sukob" koji je imao karakter građanskog sukoba...Narodna skupština RS.."Deklaracija o uzrocima, karakteru i posledicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.