Narod

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod

Nemam ni najmanju sumnju u to da će narod i ovoga puta napraviti grešku kao što je to - za moj blazirani ukus - napravio već desetinu puta u poslednjih, recimo, četvrt veka. Ko je birao Miloševića, pa prema tome i ratove? Ko Šešelja? Ko Nikolića? Pusti ti narod, on najbolje zna šta mu je dobro, kaže mi jedan prijatelj u Maloj Slaviji, podučen od valjda Hobsa, ili već ne znam koga, i tako mi zatvara usta. Narod zna!

Napuštam ovu diskusiju za koju treba više suptilnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << znao ne znao, narod je, međutim, taj koji stoji na sceni i rešava sudbine svih: i svoju, ali i moju koji mislim da mu ne pripadam, i koji se pomalo ježim od njegove volje: jer se pojavljujem, na kraju krajeva, kao rob toga naroda, kao rob njegove većine. Tako je uvek, tako će biti i u nedelju, ovoga 24. aprila. Sve govori da je ishod već rešen i da se primičemo onoj situaciji kad je demokratski apsolutizam naša izgledna budućnost. Zapadni autori odavno to već zovu illiberal democracy, možemo kako hoćemo, ali izlazi na isto: dopašćemo u ruke jednom nezajažljivom čoveku (jednoj političkoj nemani) i nećemo znati šta nas je snašlo. To je ona greška naroda sa početka teksta - kad ide da bira protivno ne samo mojim nego i svojim notornim interesima. Biram te da bi me tiranisao! (Jer taj to čini jednako i sa onima koji su bili za.) Ima u tome neverovatnog mazohizma, i ja se njemu čudim, ali mu ne znam leka. Sad se ponovo javljaju teorije o manjem i većem zlu, i to kako su one za razliku od prošlih izbora ovoga puta opravdane. Hej, beli listići, umalo da vas ne nazovem kvislinzima velikog zla! Teško se sa velikim zlom nositi kad ono postane veliko. I nije mudrost (nije teško) izmeriti mu dužinu tada: uoči ga - eto čitave mudrosti biranja - kad je malo. Kad je skoro nevidljivo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.