Izvor: B92, 21.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnuti novinari na sahrani u NP

Novi Pazar, Beograd -- Na sahrani vehabije Ismaila Prentića, koji je juče ubijen u sukobu sa policijom, napadnuti novinari beogradskih medija.

Novinar "Glasa javnosti" i "Kurura" Zoran Šaponjić napadnut je u trenutku kada je pokušao da fotografiše kolonu koja je nosila telo. Napadači su reporteru oteli fotoaparat, razbili ga o zemlju, a sve vreme su ga držali za ruke, vrat i telo, opalivši mu nekoliko šamara.

Drugi napadnuti novinar, fotoreporter "Večernjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosti" Miloš Cvetković, uspeo je da izbegne sukob i sačuva opremu.

Šaponjić je napad prijavio novopazarskoj policiji, koja proverava njegove navode. Udruženje novinara Srbije i Demokratska stranka osudili su napad na novinare.

Među više stotina, uglavnom mlađih ljudi koji su prisustvovali sahrani, bilo je dvadesetak vernika koje su nosili odeću kakvu nose vehabije.

Za razliku od uobičajenih sahrana muslimana u ovom delu Sandžaka, telo Ismaila Prentića je prekriveno crnim, umesto tradicionalnim zelenim prekrivačem.

U jučerašnjem sukobu policije i grupe vehabija nedaleko od Novog Pazara stradao je vođa grupe vehabija Ismail Prentić, povređen je pripadnik te grupe Senad Ramović, a priveden Safet Bećirović.

MUP je u saopštenju tu grupu označio kao terorističku, a ministar policije Dragan Jočić oglasio se porukom da će MUP suzbiti i iskoreniti sve terorističke pretnje.

Šaćirović: Potrebna jedinstvena zajednica

Član mešihata islamske zajednice u Srbiji, efendija Sead Šaćirović, ocenio je za B92 da je žalosno što se akcija policije okončala smrću i ranjavanjem. Šačirović je podsetio i da se pokazalo da samo jedinstvena islamska zajednica u Srbiji može dovesti do stabilnosti u državi.

"U suprotnom, ako islamska zajednica bude napadana, kao što je to činjeno u poslednjih nekoliko godina, javljaće se pojedina privatna tumačenja islama, što će voditi devijantnom ponašanju i dovoditi do nasilja u ime vere", kaže on.

On je rekao da razvoj situacije zavisi od ponašanja države. "Onako kako država to bude shvatila i ako bude ozbiljno rešila da taj problem istera na čistac i da to dovrši do kraja", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.