Napadaču na Ilića određen pritvor

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Feb.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadaču na Ilića određen pritvor

Beograd -- Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do osam dana Dejanu Stojadinoviću, koji je u petak, 5.februara, napao lidera Nove Srbije Velimra Ilića.

Portparolka tog suda Dušica Ristić je rekla da je Stojadinoviću pritvor određen u subotu, posle saslušanja kod isrtažnog sudije, zbog opasnosti od beksva, kao i bojazni da bi mogao da ponovi krivično delo. Ristićeva je dodala da se Stojadinović pred istaržnim sudijom branio ćutanjem.

Direktor policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milorad Veljović je na sednici skupštinskog odbora za bezbednost rekao da je protiv napadača na Ilića pokrenut krivični postupak za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost oštro je osudio napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača u skladu sa zakonom. "Stojadinović se branio ćutanjem u policiji", naveo je Veljović iznoseći detalje iz istrage i podatke o napadaču.

Protiv Stojadinovića je 2002. podneta krivična prijava zbog nanošenja teških telesnih povreda, a tri godine kasnije vođen je prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira.

"Za njim je raspisana poternica zbog izbegavanja služenja vojnog roka", naveo je Veljović, kao i to da je Stojadinović od 2007. do 2009. na Kritu radio kao konobar.

Dan pre napada Stojadinović je podneo zahtev za nove putne isprave i tada je utvrđeno da je za njim raspisana poternica i naloženo mu je da se javi policiji.

Tokom pretresa stana u kome je Stojadinović živeo policija nije pronašla nijedan predmet koji bi mogao imati veze sa samim napadom, kazao je Veljović.

"Policija prati grupe podrške Dejanu Stojadinoviću na Fejsbuku i svi se izveštaji dostavljaju tužilaštvu", naveo je direktor policije i dodao da policija aktivno radi i na pronalaženju osobe koja je tokom incidenta povredila policajca.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je da postoji sumnja da su preošlonedeljni napad u centru Beograda i prošlogodišnji napadi na Ilića "možda povezani".

On je zatražio od državnih organa da odgovore koji su motivi napada, da li postoji politička pozadina, da li policija može da garantuje bezbednost, da li je napadač imao saučesnika i da li su skupu prisustvovali pripadnici MUP-a i BIA u civilu.

Markićević je rekao da Nova Srbija nema obezbeđenje i da "još treba da se utvrdi" to da li je skup bio prijavljen ili nije, kako je kazao direktor policije Milorad Veljović.

Predsednik odbora i šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pitao je da li je Ilić napadnut samo zbog toga što je lider opozicione partije i zato što se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je rekao da bi trebalo da se ispita i gde je napadač Dejan Stojadinović bio 5. oktobra 2000. godine i da li je možda bio među onima koji su palili skupštinu.

Poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da napad na Ilića treba svi jedinstveno da osude, kao i svako nasilje prema drugima ističući da za takve postupke ne može da se traži opravdanje.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Miroslav Panić iz Bezbednosno-informativne agencije je rekao da nijedan pripadnik BIA nije bio na skupu kada je Ilić napadnut.

Stojadinović je udario Ilića pesnicom u lice tokom stranačkog skupa Nove Srbije u petak 5. februara kod Filozofskog fakulteta u strogom centru Beograda.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić osudio je napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića i izjavio da se nasilje u Srbiji mora iskoreniti, kao i da MUP čini sve da zaštiti kako građane tako i nosioce javnih funkcija.

"Naša obaveza je da učinimo sve da stepen bezbednosti bude visok", rekao je Dačić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost na kojoj se razmatra informacija o napadu na Ilića i pozvao političke partije da sarađuju sa MUP-om kada prave događaje visokog rizika.

Policija, naveo je on, štiti sve narodne poslanike, a pojedini nosioci javnih funkcija posle bezbednosnih procena dobijaju i lično obezbeđenje.

"Velimir Ilić je od nas dobio dozvolu za nošenje oružja", rekao je ministar. (ispravka: pogledati kraj vesti)

NS: Izrežirano nasilje

Nova Srbija smatra da je napad na njenog lidera Velimira Ilića izrežirano političko nasilje koje ugrožava Ustavom garantovane slobode, izjavila je potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski.

"Još nismo dobili informaciju od MUP o napadu na predsednika Nove Srbije i to nas navodi na sumnju da to nije bio akt pojedinca već izrežirani napad", rekla je Dubravka Filipovski.

Proveravaju se pretnje s interneta

Zagorka Dolovac (Tanjug,arhiva)

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac najavila je da će biti ispitane i proverene sve pretnje koje se upućuju javnim funkcionerima putem interneta u vezi sa slučajem napada na lidera NS Velimira Ilića.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa policijom, radi na ovom slučaju, kazala je Dolovac.

Dolovac je ponovila da će Tužilaštvo, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja i nadležnosti, učiniti sve kako bi se omogućio nesmetan rad državnih organa koji se bore protiv organizovanog i svih drugih oblika kriminaliteta.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je da će biti ispitano i provereno sve u vezi pretnji koje su Velimiru Iliću upućene putem intetneta.

Tužilaštvo želi, dodao je Zorić, da javnosti pošalje snažnu poruku da će preduzeti sve u okviru svojih zakonskih ovlaštenja da svi građani Srbije moraju da se osećajubezbedno.

On je naglasio da moraju prestati medijski pritisci na javne funkcionere koji se bore protiv organizovanog kriminala i drugih teških vidova kriminala.

Napomena: Agencijska greška i komentari

Zbog agencijske greške, u ovoj vesti pogrešno je preneta izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića u kojoj se kaže: "Velimir Ilić je danas dobio dozvolu za nošenje oružja".

Ivica Dačić je zapravo izjavio: "Velimir Ilić je od nas dobio dozvolu za nošenje oružja".

Pogrešno preneta izjava navela je na zaključak da je Velimiru Iliću izdata dozvola za nošenje oružja samo nekoliko dana posle fizičkog napada na njega, što je izazvalo brojne komentare, koji su sada, nakon utvrđivanja greške, izgubili smisao, te su obrisani.

Izvinjavamo se čitaocima i komentatorima čije su reakcije obrisane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadač na Ilića brani se ćutanjem

Izvor: TV Avala, 09.Feb.2010

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da se Dejan Stojadinović (1975),koji je 5. februara u Knez Mihailovoj ulici napao lidera Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, na saslušanju u policiji, obavljenom u prisustvu branioca po službenoj dužnostu, branio ćutanjem.

Nastavak na TV Avala...

Napadač na Ilića brani se ćutanjem

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2010

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da se Dejan Stojadinović (1975), koji je 5. februara u Knez Mihailovoj ulici napao lidera Nove Srbije Velimira Ilića, na saslušanju u policiji, obavljenom u prisustvu branioca po službenoj dužnostu, branio ćutanjem...Veljović je, na sednici...

Nastavak na Glas javnosti...

BRANI SE ĆUTANJEM

Izvor: Kurir, 09.Feb.2010

BEOGRAD, 09. februar 2010. (FoNet) - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da se Dejan Stojadinović (1975), koji je 5. februara u Knez Mihailovoj ulici napao lidera Nove Srbije (NS) Velimira Ilića, na saslušanju u policiji, obavljenom u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, branio...

Nastavak na Kurir...

Osuda napada na Ilića

Izvor: RTS, 09.Feb.2010

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost oštro osudio napad na lidera NS-a Velimira Ilića i zatražio kaznu za napadača. Obaveza policije da obezbedi bezbednost za sve, rekao ministar Dačić. O Subotiću iza zatvorenih vrata. ..Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost oštro je osudio napad...

Nastavak na RTS...

Stojadinoviću određen pritvor

Izvor: RTS, 10.Feb.2010, 10:03

Određen pritvor do osam dana Dejanu Stojadinoviću, koji je napao lidera Nove Srbije Velimira Ilića. ..Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do osam dana Dejanu Stojadinoviću, koji je napao lidera Nove Srbije Velimra Ilića, potvrdila je portparolka tog suda Dušica Ristić...Portparolka Višeg...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.