Napadači na snimatelja pred sudom

Izvor: B92, 26.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadači na snimatelja pred sudom

Beograd -- Napadači koji su teško povredili snimatelja B92 Boška Brankovića tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića sutra sedaju na optuženičku klupu.

Ni posle tri meseca od napada, Boško Branković ne može da hoda bez štaka. On je napadnut 24. jula u Ulici kneza Miloša, kada su mu huligani, videvši kako snima demonstrante dok lome, razlupali kameru. On je tada zadobio prelom potkolenice i istegnuće ligamenata kolena.

Podsetimo, posle intenzivne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potragte policija je, krajem jula, na Novom Beogradu uhapsila devetnaestogodišnjeg Milana Savatovića koji se nedelju dana skrivao na nekoliko lokacija u Beogradu.

Da bi što teže bio prepoznatljiv, Savatović se tada ošišao do glave, pošto ga je Branković veoma jasno snimio.

"Nakon napada na mene i te povrede, preloma noge, ja sam šest nedelja nosio gips. Nakon toga, krenuo sam na terapiju, ali još uvek hodam sa štakama. Na nesreću, posle mesec i po dana oporavka, lekari su utvrdili da imam istegnute ligamente kolena i to mi sada predstavlja problem za normalan hod”, rekao je Boško Branković.

Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić kaže za B92 da je dobro što su napadači na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića brzo uhapšeni.

On navodi da je u poslednjih nekoliko meseci policija bolje regauje na napade na novinare.

Janjić, međutim, podseća da je neophodno rešiti i nerazjašnjene slučajeve ubistava novinara, i podržava uvođenje novih zakonskih rešenja, kako bi se zaštitili novinari koji obavljaju službenu dužnost.

"Živimo u društvu u kojem je moguće i dalje ciljano napadati nekoga. Dakle, ovde se neko juri zato što je novinar i u ovom slučaju - zato što je novinar određenog medija. To je, rekao bih, jako loše za jedno društvo i mislim da je dobra ideja da se za napad na novinare uvede zaprećena kazna kao za službena lica. To bi trebalo da se uvede u krivičnom zakonu, a postoji takva inicjativa Ministarstva za ljudska prava", rekao je Janjić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sutra počinje suđenje napadačima snimatelja B92

Izvor: Kurir, 26.Okt.2008

BEOGRAD, 26. oktobra (Tanjug) - Početak suđenja trojici napadača na novinara Televizije B92 Boška Brankovića tokom protesta zbog hapšenja bivšeg lidera Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića trebalo bi da počne sutra u Trećem opštinskom sudu u Beogradu. Na optuženičkoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.