Napad na crkvu u Gnjilanu

Izvor: B92, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na crkvu u Gnjilanu

Gnjilane, Pariz -- Na pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Gnjilanu bačen je, kako se pretpostavlja, molotovljev koktel.

Na crkvi i objektima oko nje nije bilo oštećenja, rekao je danas portparol Kosovske policijske službe zadužen za region Gnjilana Ismet Hašani. Čuvar crkve obavestio je policiju jutros oko 7.00 da je na spoljni zid crkve bačen sumnjiv predmet za koji se veruje da je molotovljev koktel, rekao je Hašani.

Prema njegovim rečima, policija je odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izašla na lice mesta i na severnom delu crkve, na visini od dva do tri metra, videla deo zida koji je bio crn od dima. Na zemlji je nađena razbijena flaša s fitiljem, rekao je Hašani.

Hašani je naveo da u incidentu niko nije povredjen i da na crkvi i okolnim objektima u crkvenom dvorištu nema nikakve druge štete. Prema njegovim rečima, istraga je u toku i još niko nije priveden u vezi s tim incidentom.

"Ugrožena srpska kulturna baština"

Jeremić govori na generalnoj konferenciji Uneska (Beta)

Vuk Jeremić upozorio da je srpska kulturna baština na Kosovu koja se nalazi pod zaštitom Uneska, u opasnosti da bude uništena.

"Umesto da služi kao most povezivanja, srpska baština u pokrajini je u centru pažnje strahovanja i neprijateljstva kosovskih Albanaca", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije danas u Parizu, obraćajući se Generalnoj konferenciji Uneska - organizacije UN za nauku, prosvetu i kulturu.

Srpski ministar je kazao da je više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno u proteklih osam godina, uključujući 35 tokom pogroma protiv kosovskih Srba u martu 2004. godine.

"Uništiti ono što su neki pre vas izgradili, u uverenju da ćete tako obrisati istinu o samom postojanju toga, jeste čin najviše neljudskosti, kulturnog čišćenja", rekao je Jeremić.

"Na Kosovu, kao i na svim drugim mestima, mir se ne sme graditi na pepelu uništene baštine. Pomirenje i mir nisu prost rezultat sjedinjenja istovetnog, oni zahtevaju pružanje i primanje dara različitosti", kazao je on.

Jeremić je zahvalio Italiji, Grčkoj, Češkoj, Evropskoj uniji i Savetu Evrope na pomoći da se obnovi i sačuva srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i obećao svu saradnju srpskih institucija, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju i obnovi baštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.