Izvor: B92, 18.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naoružane grupe na Kosovu

Priština -- Naoružana lica pokušavaju da kontrolišu vozila i građane u zapadnom i jugozapadnom delu Kosova, potvrdio je KFOR.

Međunarodne snage potvrđuju da maskirana naoružana lica, koja sebe nazivaju Vojska za nezavisnost Kosova, pokušavaju da kontrolišu saobraćaj u tom delu pokrajne, ali ne upotrebljavaju decidno termin "vojska". Za razliku od njih, UNMIK se ne oglašava, iako je još pre nekoliko dana svojim službenicima preporučio da se zbog "bezbednosnih incidenata", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noću ne kreću putevima po tom delu Kosova.

Prema navodima prištinskih medija, odluka zabranjuje kretanje službenicima u opštinama Peć, Istok, Đakovica, Klina, Dečane, Mališevo, Suva Reka, Prizren i Dragaš. Osim toga, Kosovska policijska služba tvrdi da službenih informacija o tome nema.

KFOR saopštava da se još ne zna da li su naoružana lica stanovnici Kosova i da li su te osobe pripadnici vojske, ali da je zbog tih grupa podignuta pripravnost vojnih snaga na Kosovu.

Komandant KFOR-a general Đuzepe Valoto, međutim, mnogo neodređenije govori o naoružanim grupama na Kosovu: "Ukoliko postoje naoružane grupe, mi smo tu da to istražimo. Bilo ko, ko se bavi takvim stvarima je kriminalac i ne radi u interesu svog naroda. KFOR jako dobro zna svoje zadatke."

Kosovska policija: Nemamo informacije, stanje redovno

Za razliku od KFOR-a, koji ostavlja mogućnost da te grupe ipak postoje, Kosovska policijska služba je mnogo određenija i tvrdi da službenih informacija o tome nema. Portparol Kosovske policijske službe Refki Morina u izjavi za B92 navodi da KPS nije organizovao posebnu policijsku akciju zbog toga, ali i da u rutinskim kontrolama nije primećeno ništa neobično: "Proveravamo to, radimo na tome i Kosovska policijska služba i UNMIK policija i KFOR radi u sigurnosti svih. Sem legalne uniforme KPS-a, UNMIK-a i KFOR-a, druge uniforme koje su ilegalne i svi oni koje zateknemo odvešćemo u policijsku stanicu i pokrenuti posutpak protiv njih".

Osim UNMIK-a, ni predstavnici kosovskih Albanaca sa kojima je B92 stupio u kontakt u Prištini nisu želeli da govore o navodnom delovanju naoružanih Albanaca.

Milorad Pavlović iz Kline, jednog od mesta u Metohiji u kojoj žive Srbi, kaže za B92 da se među meštanima govori o naoružanim Albancima. Pavlović tvrdi da je tvrdnje o zabrani kretanja UNMIK i KFOR-a tokom noći teško proveriti: "Čujem priče da na putu Dečane-Prizren, Dečane-Peć da tu ima neko da izlazi i gledam ova vozila UNMIK-a i KFOR-a da se ne ponašaju onako kao pre što su se ponašale. I sad da li se oni kreću ili ne o tome nisam upoznat, jer mi ne krećemo se tako uveče pogotovu i ne znamo šta se dešava dalje".

Inače, Vojska za nezavisnost Kosova je, navodno, u saopštenju upućenom elektronskim medijima na Kosovu, zapretila da će ukoliko Skupština Kosova do 15. oktobra ne proglasi nezavisnost Kosova, objaviti i primeniti vanredno stanje i da će početi da sprovodi ratna pravila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.